Med höst kommer nytt folk!

Hej!                                                                                                                                         11207366_10152906652967452_3969023058323204910_n

Nu är hösten kommen och då är det även dags för en ny Politisk Assistent till Brysselkontoret! Då kan jag tänka mig att ni är ganska så nyfikna på vem det kan vara denna gången… I vilket fall så är mitt namn Amanda och jag är otroligt peppad på att få tillbringa det närmsta året i Bryssel och bli totalt uppslukad av alkoholpolitiken på EU-nivå! Det kommer bli spännande på många sätt, några av dom ska jag förklara nu. Men först och främst, vem är jag och vad är min bakgrund?

Jag är en 25-årig tjej som förutom en förälskelse i bakning, té och tv-serier så har jag även en stor förkärlek till civilsamhället, omvärldsbevakning och påverkansarbete. Jag fann kärleken för civilsamhället och påverkansarbete för nästan tio år sen då jag av en slump kom i kontakt med Amnesty International. Ur engagemanget med Amnesty så växte sig ett intresse för mänskliga rättigheter och vilken påverkan civilsamhället kan ha sig stark. Drömmen om att få vara en del av civilsamhället inte bara som medlem men som sysselsättning började växa sig lika stark och jag har nu fått tillfälle att leva den drömmen två gånger. I jakten på äventyret så tog jag mitt pick och pack och flyttade till Charles Dickens hemstad där jag började läsa juridik med internationella relationer. Väl i England så var jag aktiv i och drev även en Amnesty grupp och fick flera tillfällen att åka till London för att se hur organisationen fungerade. Efter att ha bockat av tre år av utlandsstudier så flyttade jag till Göteborg för att läsa en master i mänskliga rättigheter och fick möjligheten att göra praktik. Eftersom jag även har ett stort intresse för global politik och de internationella institutionerna så sökte jag mig till Genéve där jag för första gången fick vara del av en civilsamhällesorganisation som något annat än medlem. En otroligt häftig erfarenhet då jag även fick lära mig om FN. Den andra gången är helt riktigt just precis nu i detta ögonblick!  Jag ska jag för andra gången få vara del av en civilsamhällesorganisation fast med fokus på bevakning av en helt annan internationell institution nämligen EU.

Men vad är det som gör mig så intresserad av civilsamhället och dess påverkan då? Världen är idag uppdelad i många olika aktörer som har olika makt och tar olika plats. Främst politiker och företag som arbetar utifrån sina intressen och för deras egen vinningsskull och inte så mycket för folket. Sen har vi en tredje stor aktör som ibland blir kallad för världspolisen nämligen Civilsamhället.  Civilsamhället däremot arbetar utifrån folkets intressen, för civilsamhället ÄR ju folket!  Civilsamhället är en aktör som har växt sig starkare och har nu också oftast en plats vid bordet med mer eller mindre inflytande. Man kan se på civilsamhället ibland som att de bidrar med inte bara transparens men etiken och moralen i en förhandling (även anledningen att de ibland kallas för världspolisen). En otroligt viktig röst som skapar både balans och bättre förutsättningar. Civilsamhället ser såklart väldigt olika ut beroende på vad man arbetar med, men är allt som oftast baserat på gemensamma värderingar. Nykterhetsrörelsen är ett fantastiskt exempel på en civilsamhällsröst som inte bara är en aktiv och stark folkrörelse men som även gör skillnad!  Det blir bevisat om och om igen hur viktigt det är med en restriktiv alkoholpolitik. Hur viktigt det är att minska den totala alkoholkonsumtionen, begränsa tillgängligheten och att stoppa alkoholreklamen!

Att det är häftigt att vara del av en folkrörelse och civilsamhället, det visste jag redan tänker kanske du, men vad kan man uppnå på EU-nivå och varför ska vi bry oss om vad EU gör då? Det är inte en helt enkel sak att förstå, men ett ganska enkelt svar. Det är inte enkelt att förstå på grund utav  att EU har enorm påverkan på oss i Sverige, fast vi hör inte alltid så mycket om det.  Det tas beslut hela tiden som påverkar oss men som vi inte alltid vet så mycket om och just därför är det viktigt att civilsamhället och därmed nykterhetsrörelsen kan ta plats i Bryssel och bevaka och agera för våra intressen.

För mig är den här tjänsten så otroligt spännande på grund utav att jag får vara en del av den här rösten som har möjlighet att verka för att påverka EU i alkoholpolitiska frågor. Det ska verkligen bli jätteroligt och jag ser framemot ett händelserikt och lärofyllt år!

Vi hörs snart igen,

Amanda

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s