Drogpolitiska toppförhandlingar i FN

I veckan har United Nations General Assembly Special Session (UNGASS) on the World Drug Problem hållits i New York. En vecka av samtal i plenum, side events och round table-diskussioner på ämnen som demand reduction, supply reduction, mänskliga rättigheter och specifikt påverkade grupper. Den rådande tonen från nästan alla världens länder under veckan har varit att man är överens om att ’the War on Drugs’ har misslyckats och att man nu måste arbeta på ett annat sätt.

’The war on drugs’ är en term som ofta används för att refererar till de hårda sätt man med polis, fängelsestraff och kraftiga ingripande försökt få bukt med drogproblematik genom att straffa. Nu menar de flesta att ’the war on drugs’ i många fall lett till inhuman behandling av personer som använt eller varit i kontakt med droger och att man måste börja arbete mer utifrån en folkhälsosyn på droger, öka tillgängligheten till behandling och recovery, samt fortsätta arbeta för att personer inte ska börja använda droger.

UNGASS NYC 4.1

Hos de civilsamhällesorganisationer som funnits på plats under veckan finns en uppdelning mellan de som vill se till att medlemsländerna fortsätter betona vikten av prevention och arbeta förebyggande mot att folk använder droger, och de som menar att folk har rätt att använda droger och att vägen för att komma till rätta med de hårda effekter ’the war on drugs’ har fått är att avkriminalisera eller legalisera. Bland de närvarande organisationerna har denna uppdelning varit tydlig, och lyfts fram som ännu större av de organisationer som vill legalisera. Legaliseringsorganisationers åsikt har hörts tydligt från åskådarläktarna, men bland medlemsländerna i förhandlingarna finns inte på tal att man ska riva upp drogkonventionerna. I drogkonventionerna står tydligt att droger är problematiskt och ska fortsätta vara illegala, och dessa konventioner har alla länder skrivit under och man arbetar utifrån dem än idag.

UNF och Active! – Sobriety, Friendship, Peace var på plats för att lyfta fram hur unga är en specifikt påverkad grupp när det gäller droger, hur droger får negativ inverkan på många ungas liv, vilka riskfaktorer som finns för att unga börjar använda droger och hur preventivt arbete genom att stötta ungdomar med uppmuntran och stärkande sociala sammanhang gynnar ungdomars självkänsla och livssituationer.

Vi såg också till att lyfta fram den världsomspännande konsultation om ungas upplevelse och inställning till droger som Active! gjort i egenskap av ungdomsrepresentant i FNs Civil Society Task Force.

UNGASS NYC youth opinion chart

Efter denna veckans förhandlingar åker nu medlemsländernas delegationer och de olika civilsamhällesorganisationerna hem igen för att fortsätta arbeta på hemmaplan och förbereda sig inför det stora UNGASS-mötet 2019 då ’Political Declaration and Plan of Action on the World Drug Problem’ ska granskas.

/Hannele

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s