Alkohol och grupptryck

Vi möter grupptryck på många ställen i vår vardag. Nästan alltid är trycket kopplat till en samhällsnorm eller gruppnorm och när någon bryter mot normen så utövas oftast ett medvetet eller omedvetet grupptryck för att få normbrytaren att assimilera sig med gruppen. Likt flytande vatten strävar efter att jämna ut ojämnheter så strävar människan många gånger efter ett samhälle med likadana människor och grupptryck används för att pressa in varandra i samma formar.

I samhället och i de flesta grupper är konsumtion av alkohol norm och de som väjer att dricka alkohol utsätts därför nästan aldrig för alkoholrelaterat grupptryck. De som väljer att avstå; vare sig de är för glaset, kvällen eller livet; utsätts dock nästan alltid för ett grupptryck av högre eller lägre medvetenhetsgrad. Av högre eller lägre tryck. Och det är nästan uteslutande normpersoner som utövar grupptrycket.

Ibland ligger trycket på en lägsta nivå där alkoholkonsumenten upprätthåller normen genom det egna drickande men trycket ökar och blir mer kännbart för avvikaren när normpersonen börjar ifrågasätta, utmana och uppmana till förändring. Ibland blir till och med grupptrycket kring just alkoholnormen så högt att vi hetsar in varandra i normformen. Ett bisarrt beteende som IQ presenterar väldigt väl i sin reklamfilm från 2013. Videon har idag nästan 900 000 visningar på Youtube! https://www.youtube.com/watch?v=JQI8qMSc7UY

Det är därför jag på den senaste tiden har småskrattat för mig själv varje gång jag berättar att jag jobbar för nykterhetsrörelsen och människor springer i försvarsställning som om jag skulle tvångsomvända dem på fläcken. Det är många nykterister som varje dag kämpar mot trycket från alkoholnormen och de som väljer att dricka men när en person vägrar att passa i normformen så är blir de som redan formats otroligt obekväma. De verkar nästan rädda så snabbt som de retirerar till den där försvarsställningen som många nykterister nästan konstant står i när det gäller alkohol. Jag skrattar inte för att de är rädda utan mest för att de inte inser att vi alltid känner ett behov av att försvar oss och för att en ensam normbrytare som jag kan vara så skrämmande.

Men kanske är deras rädsla befogad. Kanske håller trycket på att vända. Normer är inte som flytande vatten som fysikaliskt måste utjämna ojämnheter utan normer är som vindar som kan vända eller minska i styrka. Nykterhetsrörelsen och framförallt UNF med sitt projekt BRYT! arbetar dagligen med att förändra alkoholnormens vindar så att trycket på nykterheten kan upphöra. Så kanske kommer den där normformen inte vara lika bekväm när nya vindar viner.

/Ellica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s