För en bättre global drogpolicy!

UNFa

Förra veckan var vi (Eric Tegender, förbundsordförande för UNF och Emelie Mire Åsell, politisk sekreterare för UNF) och hälsade på Brysselkontoret. Vi deltog också i en EU-konsultation inför revideringen av FN:s globala drogpolicy.

Vi reste ner av två anledningar: Dels för att delta i konsultationen, men kanske framförallt för att lära oss mer om hur Brysselkontoret arbetar. Eftersom vi båda är nya i våra uppdrag (Eric har varit ordförande i två år men uppdraget som politisk talesperson är nytt och Mire är nyanställd som politisk sekreterare.) kände vi att vi behövde en ordentlig genomgång av hur det politiska läget ser ut och hur Brysselkontorets arbete fungerar.

I april 2016 kommer FN ha ett specialmöte inför revideringen av den globala narkotikapolicyn. Mötet heter United Nations General Assembly Special Session on Drugs och förkortas UNGASS2016. Inför mötet i april, som hålls i New York, görs ett stort förberedelsearbete. En del i detta är så kallade regionala konsultationer och det var alltså ett sådant möte vi deltog på i Bryssel.

För UNF är det såklart viktigt att unga får riktiga möjligheter att påverka processen och det var också det som blev vår stora fråga under konsultationen. Alldeles för ofta blir ungas inflytande bara fina ord på ett papper, utan att omsättas i praktiken. Vi gör vad vi kan för att den här processen ska bli ett ordentligt undantag från det.

Det är väldigt få nationella och lokala ungdomsorganisationer som har råd att delta i den här typen av samtal, konferenser och konsultationer på global nivå. Eftersom det dessutom saknas ett internationellt ungdomsparaply för ungdomsorganisationer som vill se en fortsatt restriktiv alkohol- och narkotikapolitik finns det såklart en stor risk att inga ungdomsorganisationer inkluderas i processen. I förlängningen skulle det leda till att ungdomsperspektivet tappas bort och därför känns det väldigt viktigt att UNF finns med som en aktör på den Europeiska och globala nivån.

Vi träffade också Eurocare, som samlar de organisationer i Europa som vill se en mer restriktiv utveckling på alkoholområdet, och European Youth Forum som är paraplyorganisationen för alla Europas ungdomsorganisationer.

Sammanfattningsvis, vi hade en bra vistelse, Brysselassistenterna tog väl hand om oss och vi har gjort första insatsen för att skapa en bättre global drogpolicy!

/Eric & Mire

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s