BRYSSELNYTT!

12000104_10153326735263005_610335041_n

Det är intensiva dagar här i Bryssel och vi började veckan med att försvara mot alkoholindustrin en rapport som har undersökt alkoholreklamens påverkan på unga. Rapporten som bland annat granskade innehållet av alkoholreklamen visade på att 87% av den alkoholreklam unga ser på TV har innehåll som riktar sig mot unga, 18% innehöll unga som festade och 28% anspelade på sex mm. Alkoholindustrins representanter var snabba med att försvara sina reklamfilmer men vi var där som motpol.

Förra veckan var vi med under European Public Health Alliance (EPHA) årliga konferens. EPHA är en samlingsorganisation med över 100 europeiska organisationer (däribland IOGT-NTO) som alla jobbar med folkhälsa. Konferensen var mycket intressant och rolig men den bästa nyheten kom utifrån och innefatta en annan av våra samarbetspartners Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP). SHAAP kämpar för Minimum Unit Pricing (MUP) i Skotland detta efter att skotska staten stämts i European Court of Justice, en domstol som har hand om inremarknadsfrågor i EU. Men den goda nyheten som avlutade veckan var att MUP inte strider mot Europarätt då det görs för folkhälsan §36 i TFEU or the Charter of Fundamental Rights and Freedoms speciellt § 35.

Sen hade vi Brysselbor besök från bönder runt om i Europa över 1000 traktorer parkerades i Bryssel för att protestera mot de fallande köttpriserna. Priset på djurprodukter har fallit sedan Ryssland stoppade all import av livsmedel från EU. Bönderna fick 4,5 miljarder i lovat nytt stöd och vi fick roliga bilder på extremt många traktorer i en europeisk stad med trånga gator.

Nu skiner solen över Bryssel och jag ska snart gå ut och möta helgen i denna fantastiska stad. Hör av er om ni har vägarna förbi!

/Gabriel

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s