Protest mot nej till Alkoholstrategi

ngo

Idag lämnar 20 intresseorganisationer the European Alcohol and Health Forum (EAHF) som en protest mot beskedet att det inte blir en ny Alkoholstrategi. Beskedet kom som en box i magen på ett civilsamhälle som i många år kämpat för att få till stånd en ny Alkoholstrategi. Beskedet kom knappt en månad efter att både Parlamentet och medlemsstaterna meddelat Kommissionen att de vill att Kommissionen ska ta fram en ny Alkoholstrategi. Beskedet kom som en bekräftelse på att EU har ett visst demokratiskt underskott.

Det bistra beskedet gavs av hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis under förra EAHF-mötet den 18 maj.  Han menade att Kommissionen istället kommer att ta fram en strategi för att minska de kroniska sjukdomarna i EU. En sådan strategi är förstås både efterlängtad och välkommen, men den ersätter på inga vis en Alkoholstrategi, eftersom den endast kommer att bekämpa alkoholens medicinska skador. Alkoholens indirekta skador, såsom rattonykterhet och skador på tredje person behöver också bekämpas och erkännas på EU-nivå. Vi vet att det finns medlemsstater som har svårt att genomföra de alkoholpolitiska förändringar som är nödvändiga på hemmaplan utan den legitimitet som en Alkoholstrategi ger dem, varför den är absolut nödvändig.

Att civilsamhället nu väljer att lämna EAHF är förstås både en direkt protest, som ett svar på Andriukaitis besked om att det inte blir en ny Alkoholstrategi. Men det är också en protest mot forumets existens. Forumet skapades som en del av Kommissionens Alkoholstrategi, där tanken var att ideella organisationer och alkoholindustrin skulle mötas för att uppmana till goda lösningar för att minska de alkoholrelaterade skadorna.  Många har förstås varit kritiska till forumet ända sedan dess början – för varför ska alkoholindustrin och civilsamhället, med olika mål och utgångspunkter, diskutera goda lösningar när de så uppenbart arbetar med olika mål i sikte? De allra flesta har dock valt att sitta kvar för att upprätthålla en god relation till Kommissionen och på så sätt kunna närma sig en ny Alkoholstrategi. Men när det nu blivit tydligt att en ny Alkoholstrategi inte kommer – varför sitta kvar i ett forum som är ineffektivt och ger alkoholindustrin legitimitet i sitt arbete?

Det finns ingen anledning. Därför lämnar stora organisationer såsom European Alcohol Policy Alliance, European Public Health Alliance, Association of European Cancer Leagues och Nordic Alcohol and Drug Policy Network forumet idag – precis som IOGT-NTO, UNF och ACTIVE gjorde 2013.

Vad Kommissionen svarar på detta återstår att se.

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s