Nubbar du så nobbar jag!

Nu väntar fem dagars påskfirande. Även om äggen, godiset och påskmusten är viktigast i vårt firande, är alkoholen för många också ett självklart inslag.  Så är det också i ena halvan av min släkt. Där nubbas det och sjungs och påskölen dricks jämte musten.

”Armen i vinkel, hojhoj, nubbar du så nubbar jag, armen i vinkel, hojhoj”.

Vi problematiserar inte alkoholen utifrån dess existens eller närvaro. Men vi kan dissa smakerna i snapsmixen, ”usch, nä den där går inte att dricka”. Men på något märkligt sätt tar de ändå slut, oftast under uppvisning där någon kavlar upp ärmarna och visar att ”minsann, den går ner den med”. Det skrattas och huvuden skakas, och samtidigt har någon växt på stolen. Det krävs ju stake för vissa drycker.

Som betraktare är det en lustig bild, men det är en tradition som är befäst och det absurda har blivit normalt. I den delen av familjen. Fördelen med att ha två eller fler familjer är att det finns flera normaliteter och mindre självklarheter. Jag vet att det går att fira annorlunda, och det väljer jag också att göra. Jag har varit nykterist i 7 månader och vegan i 40 dagar, och som bosatt i Bryssel och avknoppad från min familj, väljer jag därför ett annorlunda firande i år.

Glad påsk!

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s