Corazza Bildt & Adaktusson i alkoholpolitiskt blickfång

SE

Idag har vi träffat Anna Maria Corazza Bildts (M) och Lars Adakutssons (Kd) medarbetare. Vi diskuterade förslaget till en ny alkoholstrategi, vilket hälsokommittén röstar om den 31 mars. Varken Corazza Bildt eller Adaktusson sitter i utskottet men båda är ändå intressanta ur ett alkoholpolitiskt perspektiv.

Anna Maria Corazza Bildt är väldigt intresserad av märkning av vin, och har i Äkta varas undersökning sagt att ”det är viktigt att diskussionerna om tillsatserna i vin byggs på vetenskaplig fakta och att konsumenterna kan göra ett informerat och medvetet val. Därför tycker jag att vi ska märka även vin med en innehållsförteckning för de ämnen som kan påverka vår hälsa”.

Lars Adaktussons personliga engagemang för alkoholpolitik är oklart men Kristdemokraternas alkoholpolitik är i Sverige mycket bra. Vår förhoppning var därför att han skulle vilja stödja de mer restriktiva förslagen i alkoholstrategin, samt även vara för en märkning av alkoholhaltiga drycker.

Vi fick bra kontakt och informerade om vad som är på gång med alkoholstrategin. Men dessvärre var båda skeptiska till alkoholstrategin och menade att alkoholfrågan inte är något som generellt sett bör behandlas på EU-nivå. De kan  eventuellt stödja en märkning, men ville inte ge några konkreta besked. Det var förstås tråkigt men inte särskilt överraskande med tanke på att både Corazza Bildt och Adaktusson sitter i den grupp (European People´s Party) som har lämnat försämrande förslag till alkoholstrategin, och vill ta bort märkningen helt ur alkoholstrategin.

Partigruppernas storlek i parlamentet

Här nedan finns två diagram som visar hur fördelningen mellan partigrupperna ser ut. Som ni kan se så är det den konservativa EPP-gruppen som är störst (de mörkblå), följt av den socialdemokratiska gruppen (de ljusröda). Men ingen har egen majoritet vilket gör att båda partigrupperna måste finna stöd åt olika håll och kompromissa sig fram. Den socialdemokratiska gruppen, som lagt fram många bra förslag tillsammans med representanter från vänstergruppen och delvis från gröna gruppen, behöver finna stöd även hos ALDE (gula gruppen) och även hitta parlamentariker ifrån de andra partigrupperna för att t.ex. få igenom sina förslag om märkning. Det är 11 dagar kvar till omröstningen och det ska bli otroligt spännande att se hur det kommer gå.

EP fördelning diagram

EP fördelning staplar

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s