Innehålls- och näringsförteckning – en mycket kontroversiell fråga

Diskussionerna kring en ny alkoholstrategi har återigen visat att det är väldigt kontroversiellt att vilja införa obligatorisk märkning för alkoholhaltiga drycker, vilket skulle innebära att de, liksom alla andra livsmedel, skulle ha en innehålls- och näringsförteckning på flaskan. För alla andra livsmedel är det redan obligatoriskt,  t.ex.  för flingor, ost, läsk, och så vidare. Men när läsken blandas med en alkoholhaltig dryck försvinner det kravet. Varför? Det finns inget bra svar på den frågan. Men en förklaring är möjligtvis lobbying. Alkoholindustrin  spenderar väldigt mycket pengar på lobbying och vi kan anta att det någonstans gör skillnad.

Som vi har skrivit om tidigare här på bloggen är alkoholstrategin just nu på agendan i och med att EU-parlamentets hälsoutskott har tagit fram ett förslag om vad en ny alkoholstrategi bör innehålla. Om förslaget godkänns i parlamentet skickas det vidare till EU-kommissionen. Förslaget fungerar då som en uppmaning om att Kommissionen bör leverera en ny alkoholstrategi (den förra gick ut 2012). Det är nämligen bara Kommissionen som kan ta fram en ny strategi. Parlamentet och medlemsstaterna kan bara uppmana.

Partigruppernas inställning till alkoholmärkning

En av de frågor som skiljer de stora partigrupperna S&D (där Socialdemokraterna och FI ingår) och EPP (där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår) åt är just märkning av alkoholhaltiga drycker. För S&D är det en hjärtefråga de inte vill släppa, för EPP är det en fråga de vill ha ut ur förslaget om en ny alkoholstrategi. De vill helt enkelt inte att Kommissionen ska få en uppmaning om att frågan är viktig.

Påverkansarbete in i det sista

Vår paraplyorganisation Eurocare (European Alcohol Policy Alliance) har drivit frågan i många år. Det är även en intressant fråga för konsumentorganisationen BEUC (European Consumer Organisation), som menar att konsumenten har rätt att få veta vad produkterna innehåller, ur flera perspektiv. BEUC skickade därför igår ett brev till parlamentarikerna i hälsoutskottet för att få dem att förstå varför märkningen är nödvändig.

Vi hoppas att parlamentarikerna ser saken ur konsumenternas perspektiv och inte industrins, så att uppmaningen till Kommissionen blir tydlig: alkohol ska omfattas av samma krav som andra livsmedel, det är konsumentens rätt att få veta vad de äter och dricker. Anna Maria Corazza Bildt (M) är en av de parlamentariker som varit väldigt aktiv i frågan om alkoholmärkning. På fredag ska vi träffa hennes medarbetare för att prata mer om detta. Uppdatering kommer!

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s