Brev till Christofer Fjellner om alkoholstrategin

Hej Christofer Fjellner,

Mitt namn är Emma Persson och jag arbetar på IOGT-NTO:s och UNF:s Brysselkontor. Jag har sett att du är aktiv i alkoholfrågan och har som enda svensk lagt ändringsförslag till resolutionen om en ny alkoholstrategi.  Jag har också sett att du har skrivit ett blogginlägg om alkoholstrategin. Jag vill gärna kommentera en punkt.

Du skriver på din blogg att det kan vara bra att länderna har ett utbyte av erfarenheter om hur man bäst förhindrar rattfylleri, alkoholrelaterade skador och till exempel alkoholrelaterad brottslighet men att det inte finns något som pekar på att det arbetet blir bättre av att ledas från Bryssel.

Utvärderingen som Milieu har gjort på uppdrag av EU-kommissionens hälsoutskott, visar tvärtom att EU:s alkoholstrategi har lett till en förbättring av medlemsstaternas alkoholpolicys.

  • 16 EU-länder har skapat eller uppgraderat sina nationella alkoholstrategier mellan 2006 och 2010
  • I linje med EU:s rekommendationer hade 2010 hade alla utom två medlemsstater en maxgräns på 0,5 promille i blodet vid körning av motorfordon. 15 medlemsstater har lägre gränser än så för unga eller professionella/kommersiella chaufförer. 21 länder rapporterade att de hade stärkt dessa lagar mellan 2006 och 2010
  • 15 medlemsländer har stärkt sina åldersgränser och andra restriktioner vad gäller tillgängligheten på alkohol mellan 2006 och 2010. Som ett resultat är 18-årsgränsen för att köpa alkohol inom EU på väg att bli norm.

Milieu skriver också i sin utvärdering att strategin har skapat en EU-bred plattform för att tackla alkoholproblemen, samt att nationella ansträngningar skulle ha varit svagare utan det kunskapsutbyte som alkoholstrategin har inneburit (s.30-31).

Med kunskap om hur viktigt alkoholstrategin har varit för att höja kunskapsnivån och ta fram alkoholpolicys i rätt riktning, hoppas vi på IOGT-NTO och Ungdomens Nykterhetsförbund att du kommer rösta för en stark alkoholstrategi.

Med vänliga hälsningar,

Emma Persson
Politisk assistent
IOGT-NTO/Ungdomens Nykterhetsförbund

*Den 31 mars röstar EU-parlamentets hälsoutskott om ett förslag till en ny alkoholstrategi. Sedan ursprungsförslaget presenterades den 29 januari har 360 ändringsförslag inkommit. Fjellner har som enda svensk lagt ändringsförslag samt offentligt kommenterat alkoholstrategin. Som suppleant i hälsoutskottet får  han eventuellt rösta om förslaget den 31 mars.

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s