Varför säger du ja till cancer, våld och ångest?

”Var tredje svensk kvinna har när man tackat nej till alkohol fått frågan om hon är gravid.” Detta berättar Systembolagets VD Magdalena Gerger i en debattartikel i Aftonbladet. Siffrorna som tagits fram i en Sifo-undersökning visar tydligt hur stark alkoholnormen är.

Valet att avstå från alkohol ses som så pass normbrytande att det helst ska följas av en förklaring som säger att du inte har ett val, att du är nykter alkoholist eller är gravid. Frågor som vi vanligtvis inte hör ser plötsligt dagens ljus.

Precis som med alla normer är alkoholnormen sällan synlig för de som faller inom ramarna men helt uppenbar för de som faller utanför. I det här fallet för oss som väljer att inte dricka. Det är våra val som ständigt uppmärksammas, ifrågasätts och krävs på förklaring. Vi ska förklara varför vi säger nej till cancer, våld och ångest.

Alkoholnormen lyfts lite här var i Sverige idag. UNF har projektet Bryt! som ska bryta alkoholnormen i studentsammanhang och RFSL lanserade i veckan hemsidan alkoholsmart.se som ifrågasätter alkoholnormen bland HBTQ-personer.

Vi behöver dessa initiativ för att förändra alkoholnormen. Vi behöver alla initiativ. Vi behöver dina initiativ.

Att förändra normer är bland det svåraste som finns. Även om lagar ses som hårdare regler så står normer inskrivna i betydligt hårdare sten. En ensam persons kraft kan inte krossa denna sten. Vi behöver kämpa tillsammans för att krossa alkoholnormen!

Och det finns ingen anledning att vänta. Nästa gång någon frågar varför du säger nej till alkohol kan du t.ex. fråga varför de säger ja till cancer, våld och ångest.

/Ellica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s