En man utan alkohol är som en flagga utan vind

Sara Heine aktuellt braI gårdagens Aktuellt lyfte de problemet med den växande alkoholkonsumtionen i Asien och satte särskilt fokus på Vietnam där ölkonsumtionen har stigit med 200% på 10 år. Det gör Vietnam till det land i Asien där alkoholkonsumtionen ökar mest. Sara Heine, ansvarig för de internationella frågorna på IOGT-NTO, var på plats i studion för att sätta problemet i en vidare kontext.

Hon förklarar att alkoholkonsumtionen i Vietnam har ökat eftersom man inte har en fungerande alkohollagstiftning samtidigt som man har en stark och växande medelklass. Dessutom är en stor del av befolkningen i Vietnam unga – hälften av befolkningen är under 30 år. ”De anammar en västerländsk kultur och därigenom också en västerländsk alkoholkultur”, menar hon.

I Afrika och Asien är det endast 25% av länderna som har en alkohollagstiftning. Resten av länderna saknar all form av reglering, till och med vad gäller åldersgränser för alkohol. I Vietnam har man haft vissa regler vad gäller trafik, men annars har man saknat lagstiftning. Men det finns lagstiftning på gång, ett utkast till lagförslag lades fram i höstas, men än så länge har det inte antagits.

En av alkoholföretagens strategier för att öka sin försäljning är just att arbeta mot lagstiftarna för att förhindra regleringar. Samtidigt lägger de mycket pengar på marknadsföring och sponsring av sina produkter. För alkoholföretagen innebär nämligen Latinamerika, Afrika och framför allt Sydostasien nya marknader för alkoholföretagen när det västerländska idealet och människors ökade ekonomiska tillgångar ger utrymme för en annan alkoholkonsumtion.

Vietnam har totalt sett en lägre alkoholkonsumtion än Sverige. Men Sara Heine menar att de siffrorna ger en skev bild av verkligheten eftersom det är stor skillnad på antalet konsumenter. I Sverige dricker ca 90% av befolkningen alkohol, i Vietnam är det mestadels männen som dricker, och inte alla män, vilket gör att de som konsumerar har en väldigt, väldigt hög alkoholkonsumtion.

Det är förstås ett problem ur flera perspektiv, utifrån konsumenternas hälsa, men även utifrån de som påverkas av ”passive drinking”, det vill säga de som påverkas i dess närhet men som inte själva dricker, till exempel genom våld i nära relationer. WHO menar att alkoholkonsumtionen ökar mängden och graden av våld i nära relationer, och beskriver alkohol som ett bränsle som spär på maktobalansen mellan män och kvinnor. Dels på grund av alkoholens kognitiva påverkan på kroppen, men också utifrån de föreställningar som finns kopplade till alkohol och kön, nämligen att föreställningar om aggression ”can encourage violent behaviour after drinking and the use of alcohol as an excuse for violent behaviour”.

I Vietnam finns ett ordspråk som lyder: ”en man utan alkohol är som en flagga utan vind”, vilket länkar samman just kön och alkohol och där det klart framgår vad som är ett önskvärt beteende. Sådana bilder måste utmanas för att komma till bukt med alkoholkonsumtionen. Men att införa restriktiv lagstiftning är en bra början.

/Emma

P.s: inslaget kan ses här, 34:15 min in i programmet.

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s