En händelserik period på EU:s alkoholarena

Vi är just nu mitt uppe i ett politiskt högtryck där de inom parlamentets hälsoutskott diskuterar behovet av en ny alkoholstrategi. För den som inte hört begreppet tidigare är en alkoholstrategi ett icke bindande dokument från EU-kommissionens som beskriver alkoholens skadeverkningar och vad medlemsstaterna kan göra för att få bukt på dessa. Till skillnad från ett direktiv är det inget som måste följas. Det är mer en plattform för kunskapsutbyte.

Den första och enda alkoholstrategin som funnits på EU-nivå togs fram 2006 och hade 2012 som slutdatum. Men trots påtryckningar har kommissionen inte tagit fram en ny strategi. Därför anses den gamla fortfarande gälla trots att vi nu är inne i 2015.

Men, för att kommissionen ska ta fram en ny strategi så kan EU-parlamentet skicka ett resolutionsförslag till kommissionen. Detta fungerar som en stark uppmaning till kommissionen att verkligen påbörja arbetet med att ta fram en ny strategi. Ett sådant resolutionsförslag är just nu under bearbetning i hälsokommittén – därav högtrycket.

Så här har det sett ut fram till dagens datum:

Den 29 januari diskuterade kommittén det resolutionsförslag som en handfull rapportörer från utskottet hade lagt fram.

Den 12 februari var sista datumet för att lämna in ändringsförslag till resolutionsförslaget.

Och den 20 februari publicerades ändringsförslagen.

Dessa kommer kommittén sedan att rösta om i slutet av mars. Om kommittén kan rösta igenom ett resolutionsförslag kommer det sedan att gå vidare till en plenumomröstning i Strasbourg där hela parlamentet får säga sin mening.

Jag, Ellica och Irma har i veckan gått igenom samtliga ändringsförslag (360 stycken!) och jämfört de med ursprungstexten. Vi har rödmarkerat det vi vill att MEP:arna ska rösta emot, och grönmarkerat det vi vill att de ska rösta för. Nu kvarstår att ta kontakt med så många parlamentariker som möjligt fram till omröstningen i mars och förklara hur vi tänker. Det är ett stort arbete vi har framför oss. Än så länge har vi träffat två av de svenska parlamentarikerna som sitter i utskottet, Jytte Guteland (S) och Linnéa Engström (MP). Under dagen ska vi ta kontakt med fler.

Det slog oss igår att om resolutionsförslaget går vidare till kommissionen kommer vi säkert inte få ett liknande tillstånd igen förrän om ytterligare 10 år. Det är således en tid att verkligen vässa argumenten och göra allt vi kan för att driva igenom detta.

En ny alkoholstrategi skulle ge ny energi i samtalen kring de alkoholrelaterade skadorna, den skulle bidra till ökad kunskap samt ge medlemsstaterna större legitimitet att på hemmaplan genomföra åtgärder för att minska skadorna. Vi har sett att den tidigare (eller nuvarande?) alkoholstrategin, trots att den är bristfällig, lett till mycket positivt. Bland annat har:

  • 16 EU-länder uppdaterat ett skaffat alkoholpolicys under de här åren.
  • 15 EU-länder har höjt åldersgränserna för försäljning och servering av alkohol. I många länder ligger nu åldersgränsen på 18 år.
  • Idag har alla utom 2 medlemsstater 0,5 eller lägre promillenivå som gräns för förare av motorfordon. Dessutom uppgav 21 medlemsländer att de hade stärkt sin implementering mot rattfylleri.

Det är med dessa siffror vi tittar in i framtiden – vi vet att ökat samarbete leder till ökad kunskap och bättre lagstiftning.

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s