Alkoholen och cancerkoden

“If you drink alcohol of any type, limit your intake. Not drinking alcohol is better for cancer prevention.”

European Code Against Cancer är ett initiativ från Europakommissionen som vill informera den europeiska befolkningen om hur de kan agera för att minska risken för cancer. Centralt i deras information är en tolvpunktslista som ursprungligen presenterades av WHO.

Tillsammans med kända cancerrisker som rökning och passiv rökning hittar vi på plats sex alkohol. Detta gör att alkohol placerar sig framför andra kända riskfaktorer så som UV-strålning och radonstrålning. Att minska eller sluta dricka alkohol placeras på listan framför preventiva åtgärder så som vaccinering och mammografi.

När jag började jobba för nykterhetsrörelsen var det en nyhet för mig att det fanns ett samband mellan alkohol och cancer. Undersökningar gjorda av Cancerfonden visar att jag är långt ifrån ensam trots att alkoholkonsumtion många gånger rankas som den största riskfaktorn efter rökning.

Hur kommer det sig att så få känner till sambandet mellan alkohol och ökad risk för cancer samtidigt som myten om sambandet mellan alkohol och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar är välkänt?

Oavsett orsak vill jag här två dagar efter World Cancer Day göra en insats i informationsspridandet och lyfta sambandet mellan alkohol och cancer. Hjälp till och sprid dessa länkar till alla ni känner!

European Code Against Cancer: http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en
Cancerfonden: https://www.cancerfonden.se/om-cancer/alkohol-bakom-manga-cancerfall

/Ellica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s