Hälsosamma vinglas och medvetslösa ungdomar

Under torsdagens debatt i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet får jag ibland känslan av att det bara finns två sätt att dricka alkohol på.

Det första sättet är ett i södra Europa kulturellt och socialt viktigt, ibland även hälsosamt(!), intagande av ett glas vin. Det andra är ett råsupande som engelska ungdomar sysslar med i jakten på medvetslöshet.

Att den europeiska alkoholkulturen ser annorlunda ut från land till land är något som flera talare håller fram samtidigt som de argumenterar för att alkoholpolitiken ska var medlemsstaternas egen kompetens.

Men vi är en union i en global värld. Kulturella skillnader sprider sig och blandas. I Sverige dricker vi vin på ett sätt som var mycket ovanligt innan medlemskapet i EU och Italien har ungdomssupandet sakta börjat skapa sig ett fäste.

När Sverige gick med i EU fick Sverige ge upp mycket av sin alkohollagstiftning och när Skottland ville införa minimipriser på alkohol sa EU stopp.

Genom EU har alkoholkulturen förändrats och länders möjlighet att självständigt lagstifta på området har tydligt minskat. Det går inte att påstå att ett medlemsland kan stifta vilka lagar de vill på området för så ser inte verkligheten ut.

Vi är en union som ständigt länkas samman genom människor och EU-lagstiftning. Vi behöver en alkoholstrategi där den Europeiska unionen tar ett tydligt ställningstagande mot de skadeverkningar som alkoholen har på samhället. En strategi som inte bygger på en polariserad syn av ett gott och ett ont drickande utan bygger på faktabaserade argument.

/Ellica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s