Besöksgrupp i Bryssel – en guide i hur det kan gå till

Jens Nilsson + IOGT-NTOEn av Brysselkontorets arbetsuppgifter är att ta emot besöksgrupper från Sverige. Då sköter vi oftast det mesta: bokning av resor, möten, boenden, restauranger, osv. Förra veckan hade vi en fantastisk grupp på besök och därför tänkte jag passa på att berätta om hur dagarna i Bryssel kan se ut! Om du inspireras får du gärna tipsa olika grupper och uppmana dem att höra av sig till oss – vi hjälper gärna till. EU-bubblan är inte så långt borta som den kan verka och det är lätt att få till möten. Det är en demokratisk möjlighet att vara med och påverka – så ta den om du kan!

Såhär kan det alltså gå till:

unfiogt bryssel 2014

Hela gänget på Brysselkontoret.

I tisdags landade 4 personer från UNF och 3 personer från IOGT-NTO:s studiegrupp på vårt kontor. Irma Kilim från Stockolmskansliet började med att berätta om EU:s alkoholstrategi och AVMS-direktivet (mer om detta längre ner). Därefter berättade Lisa Greve som är kampanjledare för Vit jul om sitt arbete och Brysselkontoret höll en presentation om hur vi jobbar och vilka frågor som är aktuella inom alkoholpolitiken i EU. Gruppen fick också tid att i mindre grupper läsa på och förbereda sig inför de kommande mötena för att känna till personerna/organisationerna och veta vilka frågor de ska ställa. Efter en hel eftermiddag på kontoret begav vi oss till den belgiska restaurangen Chez Léon där vi åt middag tillsammans och lärde känna varandra bättre.

Bilden föreställer ursprungligen två män men efter invändningar från stadens kommunalpolitiker fick ena mannen feminiseras för att målningen skulle godkännas: hen gavs då bredare höfter, klack på skorna och ett öronhänge i ena örat. Bilden finns på fasad i gaykvarteren.

Bilden föreställer ursprungligen två män men efter invändningar från stadens kommunalpolitiker fick ena mannen feminiseras för att målningen skulle godkännas: hen gavs då bredare höfter, klack på skorna och ett öronhänge i ena örat. Bilden är i gaykvarteren.

Nästa dag började med en kulturrunda på stan där jag berättade om några av Bryssels sevärdheter: Grand Place, Mannekin Pis (den kissande pojken), Tintin och gaykvarteren. Gruppen fick också lite egentid för att hinna köpa den fantastiskt goda belgiska chokladen.

Därefter väntade vårt första möte, med European Women’s lobby. Efter ett (un)feminist quiz som var oerhört svårt att svara rätt på (hur många kvinnor i Europa har rätt till mindre än 1 månads mammaledighet, hur ofta trakasseras en kvinna i EU, hur många procent av EU-parlamentarikerna är kvinnor…) så höll Malpuri Groth och Elvira Buijink en presentation där de beskrev sina prioriterade frågor. En av dessa är mäns våld mot kvinnor. Någon från gruppen undrade om de jobbar något med alkoholfrågan då den ofta fungerar som en utlösare till våld – och fick till svar att de inte gjorde det – men att detta var något de hade börjat få upp ögonen för och kunde tänka sig att ha ett samarbete kring under 2015. Kul, tyckte vi.

Jens Nilsson + grupp 2014

Posering i sammanträdessalen tillsammans med Jens Nilsson till höger.

Nästa punkt på programmet var att träffa Jens Nilsson som sitter i EU-parlamentet för Socialdemokraterna. Efter att ha fått våra inpasseringskort och blivit guidade genom parlamentet hittade vi honom sittandes i en soffgrupp. Han tog oss till en sal där de politiska grupperna brukar diskutera var de står i olika politiska frågor. Några minuter senare satt vi där och frågade honom om var han stod gällande AVMS-direktivet.

Jens sitter nämligen som suppleant i utskottet för Interna marknaden och kommunikation, det utskott som behandlar AVMS-direktivet. Vi berättade om IOGT-NTO:s reklamanmälningar 2011 och att Konsumentverket och Myndigheten för radiotjänst och tv funderar på att gå vidare med anmälan till EU-kommissionen, som i så fall får avgöra huruvida alkoholreklam som sänds på Kanal 5 och TV3 är okej – trots Sveriges förbud mot alkoholreklam på TV.

rulltrappa med jens nilsson

Smygfoto i rulltrappan med Jens Nilsson.

Frågan rör sig om principen mellan destinationslands- och mottagarlandsprincipen, d.v.s. ska svenska lagar gälla eller brittiska. Som det är i dagsläget går Kanal 5 och TV3 under brittiskt regelverk – men det är inte helt självklart att de bör göra det. Det finns nämligen en paragraf i direktivet om att om det går att bevisa att företaget har etablerat sig i utlandet bara för att gå under det landets jurisdiktion – men behåller ett svenskt format – så ska det fortsätta följa svensk lagstiftning.

Som ni förstår är det svårt att bevisa om det etablerats bara för att… men det är däri oklarheterna ligger. Jens tyckte att frågan var intressant och bad oss att skicka över ett kort PM om detta. Även detta: kul!

öletikett exempel

Exempel på hur en alkoholmärkning kan komma att se ut.

Några fotosessioner senare begav vi oss till vår paraplyorganisation på EU-nivå: Eurocare. De arbetar med alkoholfrågan och policy making gentemot EU på heltid. Sverige och 56 andra organisationer från runt om i EU (+ några till) är medlemmar. Gruppen fick en bild av hur de jobbar och vilka frågor som är aktuella: minimipriser på alkohol i Skottland (vilket är ett golv på hur billiga produkterna kan säljas), märkning av alkoholflaskor (innehålls- och näringsförteckning + varningstext/symbol), ny alkoholstrategi (ett dokument från kommissionen som beskriver alkoholens problem och rekommenderade lösningar), osv.

luciatåg

Luciatåg på Brysselkontoret.

När dagen nästan blivit för lång av kyla, vind, information, kunskap, intryck, mat, tusen trappor i tunnelbanan osv. – så hade vi bara ett luciamingel kvar – Brysselkontorets årliga fest där vi bjuder in politiker, tjänstemän och samarbetspartner + ett luciatåg från svenska kyrkan för att lära känna varandra i mer avslappnade former. Detta år var hela 16 stycken från nykterhetsrörelsen olika organisationer på plats och för första gången hade minglet ett Vit jul-tema: plakat stod uppställt, peppis var där och peppis-pins delades ut.

Sista dagen hade vi ett möte med Tomas Lindman på Sveriges ständiga representation. Tomas var väl insatt i AVMS-direktivet och berättade att det kommer att revideras men att det är oklart vilka delar som kommer att prioriteras när detta görs. Han berättade att de baltiska staterna, liksom IOGT-NTO, vill undersöka destinationslands- och mottagarlandsprincipen men av helt andra orsaker än oss: nämligen på grund av ”rysk propaganda” som sänds från Storbritannien till länderna och därför går under brittisk jurisdiktion och AVMS-direktivet. Tomas var öppen för att höra mer om våra ståndpunkter och önskade att vi skickar ett underlag till honom. Ännu en gång: det är roligt att våra åsikter blir hörda och att vi ges utrymme att bidra med mer information.

tomas lindman 2014

Tomas Lindman på Sveriges ständiga representation i Bryssel.

Såhär kan alltså en Brysselresa se ut. Det är händelserikt och spännande, men också krävande – det är långa dagar, många promenader och mycket intryck. Själv har jag lärt mig jättemycket de 3 dagarna som gruppen var här. Dessutom har jag fått lära känna många fina, engagerade människor som inspirerat mig till fortsatt alkoholpolitiskt arbete. Tack för det och vi ses igen!

/Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s