Om att vara ”sån” – nykterist

– Det märks ju liksom inte på dig, ja, att du är sån… nykterist. Det är ju inget som märks annars, om man inte skulle prata om det, menar jag.

Nej, det är ju inget som står i pannan på mig, går att utläsa genom mitt klädval eller något som avslöjas genom mitt sätt att röra mig (vilket en hade kunnat tro?). Nä det går rätt bra att passera som nykterist om en inte rör sig i kretsar där det dricks och festas mycket – och även där kan det med lite snits funka genom att stå med en (alkoholfri) öl i handen och snällt tacka nej till andras erbjudande genom ett slingrigt, väl förberett, svar, om en inte skulle orka ta diskussionen.

Men när en befinner sig i ett land där en ”normalt sett inte borde befinna sig i” så kommer förstås frågan: Vad gör du här? Vad jobbar du med?

Och eftersom vi jobbar för nykterhetsrörelsen så kommer en ut som nykterist FORT.  Såhär kan det gå till:

– I work for the Swedish temperance movement…

– inga reaktioner/tommar blickar…

– The Swedish sobreity movement…

– fortfarande ingen reaktion

– A more restrictive alcohol movement…

BAM!

– Ahaaa… So you don´t drink alcohol?!

– Nej, precis..heh, heh…

Reaktionen som där följer är oerhört intressant. Antingen är blicken 1) fortsatt tom med en tendens till ett höjt ögonbryn, 2) skamsen, och personen ifråga tittar bort/ner, 3) personen är försiktigt intresserad och ställer följdfrågor. Ibland är det en kombination av dessa 3, vilket, som sagt gör det väldigt intressant.

Det som framför allt är bra/roligt med att komma ut som nykterist är förstås att få prata om alkoholnormer, solidaritet, osv, men också att få spräcka nykteriststereotypen. Att få det erkänt, som i förrgår på väg hem från en after work med några bekanta, är rätt stort. För i stereotypen finns ett avståndstagande och ett vi-och-dem-tänk som inte fungerar om en vill nå förändring och få över folk ”på sin sida”.

Därför är jag idag glad över att visa att jag är en ”sån” men inte en ”SÅN”.

Trevlig helg på er!

//Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s