Ny Action Plan i EU

Kommissionen har precis släppt sin nya Action Plan som skall göra det lättare för medlemsländerna att ta tag mot alkohol. Det är det inget fel på, inte alls. Och när jag läser inledningen så fortsätter den positiva känslan, det talas om hur alkohol årligen kostar EU 156 miljarder Euro och det stämmer.

Kommissionen fortsätter och använder detta som ett argument för skapa den här Action Planen. Men jag får känslan av att kommissionen ligger många år efter i sitt alkoholvetande och ord som ”totalkonsumtionsmodellen” verkar inte riktigt ha nått fram. För det dokumentet som ligger bredvid mig på skrivbordet pratas det bara om unga som dricker och ”Binge Drinking” alltså stora mängder alkohol på en gång eller supande som kanske är ett vanligare ord.

Men sen måste jag erkänna att jag är förvånad över att de faktiskt har tagit till sig två viktiga punkter, marknadsförning och priser. Alkoholpolitiken bygger ju på synlighet, pris och tillgänglighet och i det här dokumentet nämns två av dem. Mycket tjafs om utbildning är det tyvärr, en punkt som vi vet inte ger så bra resultat gentemot hur dyrt det är.

Nu är jag egentligen mest spänd på att se hur de implementerar detta och faktiskt jobbar med det. Kanske jag på måndag kommer vakna upp till ett facebook feed utan alkoholreklam? Neeee nu skall vi inte hoppas för mycket men ge det ett par år så skall ni se.

Jag önskar alla en trevlig helg med mycket festligheter och goda tider.

//Even

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s