Vad gör vi på Brysselkontoret egentligen?

kontoret

Det vita huset är vårt hem och arbetsplats.

Många har säkert hört talas om att UNF och IOGT-NTO har ett kontor i Bryssel, men inte alla har en klar bild av vad vi gör här. Därför tänkte vi ägna dagens blogginlägg åt att berätta om detta.

Lite grand om bakgrunden först… Sverige gick med i EU 1995 och man insåg ganska snabbt att det är väldigt många beslut som tas på EU-nivå och som direkt påverkar Sverige. Därför öppnade 1998 nykterhetsrörelsen ett kontor i Bryssel med resonemanget att ”om nykterhetsrörelsens politiska arbete i Sverige ska vara framgångsrikt måste vi också ha koll på vad som händer i Bryssel och vara med och påverka där”. Och på den vägen är det.

Vilka är vi?
Vi som jobbar på Brysselkontoret just nu heter Emma och Even. Even har varit här sedan i januari och är den som har koll på läget på kontoret. Jag, Emma, började för två veckor sedan och är fortfarande ny i gemet. Vi är anställda på ett år och våra anställningar överlappar varandra vilket innebär att vi lär upp varandra och att det alltid finns en som kan och vet. Vi är anställda via UNF och IOGT-NTO och lokalerna vi bor och jobbar i är NBV:s.

Värnamo

Skolklass från Värnamo på besök.

Vad gör vi då?

Vi bevakar vad som sker inom alkoholpolitiken på EU-nivå. Just nu är frågan kring alcohol labelling (se förra blogginlägget) och Skottlands strid för Minimum Unit Pricing (MUP) väldigt aktuella.Vi går på konferenser, seminarium, träffar politiker, samarbetspartners, skriver rapporter och rapporterar hem till Sverige. Förutom det så tar vi emot besöksgrupper från Sverige och då planerar och bokar vi det mesta, t.ex. besök i parlamentet, möte med politiker, hotell och middagar. Varje år arrangerar vi också två större mingel; ett vid lucia och ett vid midsommar. Då bjuder vi in vänner och samarbetspartners till kontoret i Bryssel – vi umgås, bjuder på mat och alkoholfria drinkar.

 

BhqmJqTIIAAVU0i

Brysselkontoret after work

Eftersom vi båda är nya i Bryssel så innebär vistelsen också en möjlighet att upptäcka en ny stad, kultur och människor. I och med att det är så mycket folk som kommer till Bryssel utifrån för att jobba/praktisera är det extremt lätt att komma i kontakt med folk och snabbt få vänner. Att det är en europeisk smältdegel gör det också lätt att klara sig på bara engelskan.

Ledigt jobb

För den som tycker att det här låter intressant och tänker ”wow, det här vill jag också göra”, så kan ni fram till den 28 september skicka in en ansökan. Vi söker nämligen en ny politisk assistent som ska tillträdda efter Even i december/januari. Läs mer om tjänsten och hur du söker här.

Trevlig helg!

//Emma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s