Hopp i Europa

De senaste två dagarna tillbringats på ett event om kroniska sjukdomar. Ett problem som är  väldigt stort i EU och de räknar med att ungefär 70% av sjukvårdskostnaderna går till att behandla kroniska sjukdomar. Handelskommissionären Tonio Borg med andra har pratat mycket om att pengarna måste omplaceras till förebyggande arbete och det är mycket bra!

En sak de har svårt med är att prata om alkohol som är en stor riskfaktor inom kroniska sjukdommar. Jag har tappat räkningen på hur många gånger se har sagt ”harmfull alcohol use” men när de pratar om tobak är det bara ”tobacco use”
För mig är detta ett inställningaproblem, vi kan inte prata om alkohol som bra ibland, alkohol är skadligt!

Bild
Jag ville ställa mig upp och jubla när Norbert Lameire från European Chronic Diseas Alliance sa att han tyckte vi skall ta i ”the alcohol use” som ett problem och att politikerna måste våga stå emot industrins kraftiga lobbying.
Tack Norbert du slog spiken på huvudet

Men jag är ändå hoppfull, vi pratade om vägen som tobak har tagit där en del länder har valt att bli helt tobaksfria! Detta är framtiden och generellt går alkoholen efter tobaken, då kan UNFs vision om ”ett samhälle fritt från alkohol och andra droger” bli verklighet!

(bilden är från kommissionens kvällsarrangemang, att servera alkohol blir så väldigt fel när vi under dagen pratade om vissa av skadorna som det orsakar.)

//Even

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hopp i Europa

  1. Anders Castberger skriver:

    Tack för en ny fin rapport från Bryssel. Man är med när man läser dessa rapporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s