EU-valet 25 maj

Jag har ett uppdrag till dig – rösta i Europa Parlamentsvalet den 25 maj.
Varför?

Som Europeisk medborgare har vi chansen att demokratiskt påverka vilka politiker som väljs in i Parlamentet vart 5:e år.
I valet 2014 ska EU:s 400 miljoner röstberättigade väljare från de 28 medlemsländerna rösta fram 751 ledamöter. Sverige har 20 mandat, du kan personrösta på den du tycker representerar dig bäst, eller så väljer du det parti du sympatiserar med.
Parlamentet är den enda direktvalda EU-institutionen som ligger till grund för beslutsfattandet när det gäller t.ex. lagar. Parlamentet har också koll på Kommissionen och ställer frågor till kommissionärerna för att uppmärksamma frågor som behöver utvecklas inom EU.

Efter valet kommer parlamentarikerna att välja Kommissionens ordförande, vilket är EU:s högsta chef/ledare för det verkställande organet och denna person kommer påverka åt vilket håll EU kommer gå de kommande 5 åren.

Den 25:e maj efter klockan 22.00 kommer resultatet om vilka politiker som kommer utforma det nya parlamentet. Det är ett väldigt spännande val i år med mycket som kan hända! För vilket EU kommer du att rösta på?

Visste du att;
– Dessa länder har obligatorisk röstning; Belgien, Cypern, Grekland och Luxemburg.
– EU har 500 miljoner invånare och London är den största staden.
– Parlamentet har två säten; ett i Bryssel och ett i Strasbourg.
– Alla parlamentariker ingår i partigrupper efter ideologiska åsikter. Det finns en grupp som heter ”grupplösa”.
– Tyskland har flest mandat(96 stycken) och Malta minst(6 stycken).

”EU-valet i maj ger väljarna chansen att bidra till att stärka eller förändra den riktning som EU ska ta när det gäller den ekonomiska krisen, men också många frågor i vardagen. Det kan handla om luften vi andas, maten vi äter eller vattnet vi dricker.”
1236666_10153456397290107_76239246_nelection-day

Bra länkar om valet;
EU-upplysningen
Europaportalen
Supervalåret

/Jessica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s