Sverige, Sverige älskade vän

I helgen har jag rest till Sverige och deltagit på Specialisten Drogpolitik som UNF arrangerade. Långt lång upp i Sverige hölls den, hela vägen upp till Umeå som även är den nordligaste punkt jag någonsin har varit på.
Jag var där i egenskap av föreläsare och medhjälpare men hade förstås vansinnigt roligt och lärde mig många nya nyttiga saker om cannabis som den här kursen hade som tema.

En av de saker som jag hade som uppdrag var en paneldebatt som SSU, Ung Vänster, Grön Ungdom, MUF och CUF deltog i. Det här projektet har varit lite av mitt barn de senaste veckorna då jag har mailat, twittrat och pressat olika människor för att få tag i lämpliga deltagare till debatten och så är det även första gången jag har agerat som moderator. Mycket nytt men det har bara varit spännande.

Deltagarna i debatten var väldigt trevliga personer allihopa vilket gjorde att jag blev fett taggad på att få höra deras åsikter, tankar och planer om hur Sverige och alkoholen i framtiden skall se ut.
Att fylla tiden blev inget problem och den avsatta timmen fylldes väldigt snabbt, de hade mycket att säga och publiken vred på sig i längtan efter att få ställa frågor. Vi pratade om alkoholskador, nyktra mötesplatser för unga och så det ämnet som de verkade vilja prata mest om och ansåg var viktigast, utbildning.

BhqSQ9sIUAAtTiD

Jag själv blev förvånad över att de flesta partierna tyckte det här verkade som ett bra sätt att jobba, efter att nyligen läst IOGT-NTO:s rapport om ”alkoholen och samhället” där de trycker på att utbildning inte är det mest effektiva sättet att dra ner skadorna utan att fokus skall ligga på pris, tillgänglighet och synlighet.
En tydlig miss i utbildning till våra politiker där det finns massor av utrymme för oss att fylla upp.

Efterkommande mingel efter debatten var det fullt drag på och kursledningen fick kasta ut de sista representanterna, måste ju ändå säga något om hur spännande de också tyckte det var!

BhqmJqTIIAAVU0i

Slutligen så vill jag berätta vad jag fick med mig själv hem. Dels så fick jag med mig en del kunskap om hur hjärnan fungerar i samband med cannabis, argument mot legalisering och skillnaden på legalisering och avkriminalisering och även hur det är att vara i ett missbruk och vägen ur detta.
Och sist men inte minst, jag fick med mig kakao (som jag inte hittat i Bryssel), en redig förkylning och nya kontakter!

//Even

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s