Dagar i Parlamentet

Hej!
Nu är det återigen min tur att blogga och jag tänkte helt enkelt dela med mig av en rapport från förra veckans parlamenthäng. Jag och Jessica gick på två semenarier där det jag nu skall skriva om handlade om den fria rörligheten inom EU. Vi kände att detta är något som rör rörelsen genom att det är en mycket aktuell demokratifråga när vi ser hur vissa länder vill att en del av EU-medborgarna inte skall ha samma rättigheter som andra. Enjoy!

Fördelar med att hänga i parlamentet är bland annat gratis te

Fördelar med att hänga i parlamentet är bland annat gratis te

” Free movement”

– making or breaking European prosperity?

2014-02-12

Arrangörer:

  • Svenskt Näringsliv

I panelen:

  • MEP Anna Maria Corazza Bildt, EPP/SE
  • MEP Kinga Göncz S&D/HU
  • Jürgen Tiedje, Avdelningschef, DG Internal Market and Services
  • Mikkel Barslund, Research Fellow, CEPS
  • Maxime Cerutti, director of Social Affairs, BUSINESSEUROPE

 

Anna Maria Corazza Bildt berättade vad som hände i Schweiz och förklarade hur ett litet gäng populister (som det var) med lite faktastöd kan genomföra stora lagändringar om de gör det på rätt sätt.  Hon fortsatte berätta att politikerna måste möta populisterna med fakta. Även företagen har en roll i detta och de måste enligt henne gå ut och berätta hur viktigt det är för dem med öppna gränser för export.

 

Maxime Cerrutti director of social affairs berättade hur 67% av de som reser från sitt hemland för att jobba får jobb. Detta innebär också att de inte är en börda för värdlandet utan en tillgång.

Ett problem som presenterades av Mikkel Barslund från CEPS är att folk flyttar mellan öst och väst för jobb men inte syd och nord. Detta tror han att till viss del beror på språkskillnader och att det är där man borde satsa mer nationellt.

Inom EU så behövs denna rörlighet av arbetskraft för att Spanien exempelvis har en hög arbetslöshet men i Tyskland finns många lediga jobb. Där försöker tyska företag att importera spansk arbetskraft men det är dyrt och kostnadskrävande för att de inte kan språket och behöver först lära sig det och om de inte lyckas så blir det extra kostnader för företaget.

Slutligen kan man sammanfatta att rörlighet i EU bidrar till en växande ekonomi och som det ser ut i nuläget växer partier som är kritiska till EU och jobbar aktivt för att begränsa EU-medborgares fria rörlighet.

//Even

 

 

 

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s