Kurs-kurshelg i Sverige

I helgen 31 januari-2 februari har jag varit i Stockholm och på Tollare Folkhögskola för att föreläsa på IOGT-NTO:s kurs-kurshelg!

Helgen går ut på att på ett väldigt effektivt sätt ha kurser om olika ämnen där medlemmar kan välja vad som passar eller vad man vill bli bättre på.
Det har funnit pass om kreativa mötesformer, kommunikation och hur man skriver debattartiklar, genus och alkohol, projekt, och EU & skatter.

Igår läste jag själv Genus och Alkohol vilket var otroligt intressant! Vi gick igenom basen kring vad är genus och vad är kön? Sedan kopplades detta ihop med vilken roll alkoholen har för kvinnor och för män och hur alkoholreklam anspelar på mäns och kvinnors roller på ett fult sätt.

Idag har jag föreläst om EU, Brysselkontoret och EU-valet.
Jag började att vi spelade ”kollektivet” som är en bra och pedagogiskt rollspels-övning med syfte hur EU är uppbyggt att kan funka.
Gruppen var fantastiska och levde sig in väldigt bra 🙂
Att föreläsa är bland det roligaste jag vet, och det är en av mina mest energigivande arbetsuppgifter!

En väldigt rolig helg med bra diskussioner och lite melodifestival fest på kvällen! Tack fantastiska IOGT-NTO med alla inblandade! 🙂
1546089_10152194821553028_1802144375_n
Föreläsning om Genus & Alkohol

1607035_10152194821083028_161095382_n
Kursmaterial!
1508529_10152194821638028_1836487312_n
”Så ska det låta” tävling på kvällen med melodifestivalen efter ! 🙂

155485_10152194876118028_1520807075_n
Fantastiska Lina Staav som är kursansvarig föreläste även om Valvinst 2014.

/Jessica

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kurs-kurshelg i Sverige

 1. David skriver:

  En enkel fråga – med tanke på vad som finansierat detta – som IOGT-NTO i stort sett aldrig tycks låtsas om:

  Är det, i kampen mot missbruk, OK att hjälpa till att skapa fler spelmissbrukare för att försöka minska alkoholmissbruk?

  • euspaning skriver:

   Hej David!

   Miljonlotteriets överskott går till IOGT-NTO rörelsen, vilket bidrar till ideell verksamhet runt om i hela Sverige där människor kan träffas i en nykter frizon för alla åldrar. Överskottet bidrar även till projekt som att hjälpa de 385 000 som är barn till miss- eller riskbrukare.
   Lotteriets kunder prenumererar på lotter, vars vinster oftast är t.ex. hushållsprodukter och liknande. Det finns spärrar i online sajten som sätter stopp om någon skulle spela för mycket.
   Spelmissbruk är som vilket annat missbruk som helst väldigt allvarligt och något som vi jobbar med i vår sociala verksamhet.
   Alltså; det är många hinder för att kunna hamna i ett missbruk i vårt lotteri. De vanligaste sätten att missbruka spel är genom poker och spelhallar där snabba vinster triggar belöningssystemet.
   /Nykterhetsrörelsens Brysselkontor

   • David skriver:

    Jag är egentligen enig i sak: självklart kan man spela utan att vara en spelmissbrukare. Men kopplingen mellan er, ofta väldigt radikala och onyanserade, syn på alkohol och att bedriva lotteri rimmar ganska illa.

    Får erkänna att jag är lite på djupt vatten, då jag inte läst på kring regelverket kring detta, men ta kopplingen spelmonopol och alkoholmonopol: Vad gör det rätt för er att bedriva spelverksamhet men fel för ett privat företag att sälja vin?

    Att sälja alkohol och inte vara statlig innebär inte att man är Satan själv. Det går att skapa regelverk så att detta sköts minst lika ansvarsfullt som staten. Jag skulle t.ex. vilja påstå att få nätvinhandlare är ute efter att supa ner minderåriga. De vill sälja vin av hög kvalitet. Det är inte i deras sortiment ni hittar billiga boxviner som folk dricker mer för alkoholens skull än njutningen.

    Självklart finns det oseriösa företagare också men just därför har man regelverk.

    Ert hat mot andra än Systembolaget känns helt snedvridet. Var istället på bolaget om alla billiga skräpprodukter som bara finns till för billig berusning. Ert äktenskap med Systembolaget är en väldigt konstig historia.

    Nu gled jag visst in på ett litet annat sidospår men det är likväl ett relevant ämne.

    Tillbaka till huvudspåret:
    Ni som spelbedrivare anser er kunna göra det på ett lika ansvarsfullt sätt som staten. Varför skulle detsamma inte gälla icke-statliga aktörer i vinbranschen?

   • euspaning skriver:

    Jag vill påpeka att vi är för systembolaget som monopol och att vi vill ha in den alkohol som säljs i matbutiker där också, av dessa anledningar;
    – de håller åldersgränsen och säljer inte till personer som är märkbart berusade.
    – inget vinstintresse och de gör inte reklam för sina produkter.
    – vill främja folkhälsan.

    Det finns en skillnad på spel och alkohol och det är att alkoholnormen påverkar samhället och är ingen vanlig handelsvara. Med detta menar jag inte att det är skillnad på missbruket i dem båda – ett missbruk är lika förödande oavsett vad det handlar om och är en problematisk fråga i sig.
    Jag tror inte att det svenska samhället mår bättre av att släppa monopolet och t.ex. låta gårdar sälja sitt egna vin. Det handlar inte om en flaska fint och dyrt vin, utan det handlar om tillgänglighet och marknad, skatter och norm.

    Detta är absolut inte en fråga som är svart eller vit. Men som jag påpekade tidigare så går överskottet till vår verksamhet som främjar aktiviteter och är till stor nytta och glädje för våra medlemmar. Precis som andra lotterier som sponsrar idrottsföreningar eller organisationer. /Jessica

 2. Lena C skriver:

  Då jag har spelmissbrukare i min närhet så tycker jag att IOGT-NTO tänker fel i den här frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s