Sverige & alkoholpolitiken

Sverige – ett land med 9,5 miljoner invånare, Stockholm som huvudstad, med en snabbt växande ekonomi och mycket att vara stolta över; ABBA, stora framgångar inom idrotten och aldrig att glömma IKEA (om jag är smålänning, JA!)
Men, Sverige, allt funkar inte som det ska. Det är något jag vill ta upp, för vi har alla förutsättningar att lyckas, men just nu går det lite utför.
Alkoholpolitiken.

När vi gick med i EU 1995 efter en folkomröstning hade vi haft en restriktiv alkoholpolitik i över 100 år. Höga priser och begränsad tillgänglighet är två av grundbultarna som har bidragit till att vi har haft en relativt låg konsumtion. Så var inte fallet inom EU – därför var många medvetna om att folkhälsan kunde utsättas genom att vi t.ex. kunde bli av med alkoholmonopolet eftersom att EU:s grundtanke är fri rörlighet mellan tjänster, produkter, människor och kapital.

MEN, Sverige, vi klarade oss ganska oskadda ändå! Vi fick undantag ifrån EU-domstolen att tillsammans med bland annat Finland ha kvar våra alkoholmonopol.
Och vi som land har drivit fram att EU har en alkoholstrategi, väldigt bra om du frågar mig!

Så varför sätta krokben på sig själv? Varför flirta med olika metoder som riskerar vår folkhälsa?
Är det för att tjäna mer pengar? Att öppna upp för konkurrens? För att ”alla har rätt till att få hemkört vin/öl/cider/sprit till dörren?” För att dricka alkohol är ju varje människas rättighet, eller?
Och – jag glömde ju givetvis hur jobbigt denna julen var för det var så många röda dagar och mellandagar så systembolaget hade ju aldrig öppet och när det var öppet var det för lång kö. Fördjävligt!

Forskarna tror att vi dricker ca 30% mindre tack vare vårt systembolag. Detta har förhoppningsvis betydelse för att alkoholens baksida inte drabbar lika många barn, partners, syskon, föräldrar eller kollegor som det annars hade kunnat göra.
Så Sverige – snälla, ta dig i kragen och var glad för det du har istället för att tro att gräset är grönare med en annan alkoholpolitik.

Tack på förhand,
/Jessica

sverige

systembolaget

En video som, med glimten i ögat, visar hur läget är;

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sverige & alkoholpolitiken

 1. Ping: Lästips från Helsingborg, Göteborg och bunkern i Bryssel | Vintomas blogg

 2. David skriver:

  Svårt för EU-domstolen att förbjuda monopol i Norge …jag hoppas du kan lista ut varför.

  Och den där forskningen med forskare som tror (är det inte det man gör i kyrkan förresten?), hur luddig är inte den?

  Jag har alltid förknippat förbuds- och monopolivrare med kommunister och kristdemokrater men då får jag visst lägga nazister till listan då …i och för sig logiskt med de fascistoida ”vi vet ditt bästa bättre än dig”-tankarna.

  Intressant också att IOGT-NTO lyckas så bra på att sko sig på ett missbruk (spelmissbruk) att de kan ha kontor i Bryssel också …men vänta nu, var det inte missbruk ni kämpade mot? Värt att offra spelmissbrukarna kanske? Lite svinn i kampen får man väl räkna med…

  • euspaning skriver:

   Hej David!
   Självklart har du helt rätt i att Norges monopol inte behöver ett undantag av EU-domstolen eftersom att dem inte är med i EU!
   Och kul att du har bra koll och läser vår blogg!

   Ha en fin dag
   /Nykterhetsrörelsens Brysselkontor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s