Alkoholindustrin

Vinster, självreglering och marknadsföring – alkoholindustrin.

Det är ganska enkelt egentligen; att tjäna pengar är en stor drivkraft för alla sorters företag, och har du då en produkt som människor kan bli beroende av så är ju redan halva jobbet gjort! Har du också turen att du får reglera dina egna regler, marknadsföra dig precis som du vill i stora delar av världen och lyckats få in artiklar om forskning hur ett glas vin om dagen ska vara bra för människors hälsa, då är vinster bara är förnamnet.

Den 4/12 hade ölindustrin i Europa (Brewers of Europe) ett event i Bryssel som jag idag fick läsa rapporten ifrån. I Rapporten kommer det fram att industrin inte har någon skuld i människors beteende när de är fulla, och eftersom öl innehåller till 90% vatten så borde människor bli uppmuntrade att dricka mer! Vatten är ju naturligt. Rapporten avslutas med detta citat; ”There is no limit to how much we can expand – as long as this is on a sustainable basis.” vilket betyder att det inte finns någon gräns för hur mycket ölindustrin kan växa, så länge det sker på ett hållbart sätt. Jag undrar hur hållbart det är, egentligen.

Samtidigt har det varit på agendan om vin och olika bekämpningsmedel i produkten som kan orsaka allergiska reaktioner – men det undantag som vinindustrin har fått ifrån EU gör att detta inte behöver skrivas ut på etiketten.
EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) har ställt frågan om hur detta är förenligt med livsmedelssäkerheten till Kommissionen. På hashtagen #vinfusket på twitter kan du följa hur hon jobbar med frågan.

När kommer människan och folkhälsan att gå före vinster och pengar? En sak är säker – den dagen kommer inte komma snabbare om vi står och tittar på. Vi måste säga ifrån, jobba med attitydspåverkan och värna om Sveriges monopol Systembolaget.

Länk till rapporten från ölindustrin; http://www.theparliament.com/policy-focus/health/health-article/newsarticle/brewing-sector-starting-to-see-the-results-of-efforts-to-adapt-to-change-says-industry-chief/#.Uq7MMfCA1jo

Kalla fakta; Gift i glaset: http://www.tv4.se/kalla-fakta/avsnitt/kalla-fakta-del-5-gift-i-glaset-166004

/Jessica

imagesUIHXDVC1

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s