Hur kunde de?

Under mina år som gymnasielärare fick jag många frågor av eleverna. De mest förekommande var:

  • När slutar vi?
  • Mååste vi göra detta?
  • Vad EXAKT måste jag göra för att få G?
  • Assååå…kommer vi verkligen behöva detta i framtiden?

Sedan fanns det andra frågor som inte var lika enkla att besvara. En av dem var ”Hur kunde de?”. Temat var folkmord och en ljus röst från den bakre raden spräckte tystnaden. Hur kunde soldaterna göra så mot andra människor? Jag förklarade att de var själva under hård press, de utsattes för hjärntvätt i många fall, grupptryck, deras liv och familjer var hotade, ibland var det makt och pengar. Men det finns ännu en sanning och det är att många av dem var på något sätt påverkade av alkohol och/eller andra droger.

När man läser böcker om krig och soldater kommer man ofta över anekdoter hur ryssarna drack allt de kunde komma över vilket i några fall ledde till deras död då de råkade dricka fel saker. Hur vikingarna krävde alkohol vart de än kom, hur frusna soldater längtade efter sprit som kunde hålla dem varma och andra som fick betalt i alkohol.

Sedan finns det andra berättelser. Soldater, människor, som torterar, våldtar och dödar. Tyvärr är det så i alla krig, att de som krigar behöver substanser som trubbar sinnet annars skulle de aldrig klara av det. Det är inte i människans natur att vilja döda, åtminstone tror inte jag det, och det är fruktansvärt beklagligt att det över huvudtaget förekommer.

Mitt i alla tankar slår mig en annan, lite naiv, tanke, hur hade det varit om soldaterna inte haft alkohol och droger att ta till? Hade vår historia sett annorlunda ut?

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s