Tobaksindustrin – vad händer egentligen?

I söndags (27/10 -13) var det säsongstart för Kalla Fakta i tv4, och de hade verkligen en rafflande start!
Titeln var ”Tobak – regeringens rökridåer”

Vad som får oss på Brysselkontoret att bli intresserade av detta är dels ur folkhälsoperspektiv och så finns det ett samband mellan rökning och alkohol när det kommer till att bli beroende. Vanebildningen hos en människa ökar när nikotik och alkohol intergrerar och kommer i kontakt med varandra.

Varannan svensk dör en för tidig död pågrund av sökning – därför måste tobaksbolagen hitta nya kunder. Något tobaksjätterna satsar på är att få unga tjejer att börja röka. Hur gör man det? Kalla fakta hittade en annons där tobaksbolaget sökte en värdinna som skulle jobba kvällar och nätter på olika krogar där hon skulle intruducera nya produkter – krogen är ett bra ställe att ”lära” unga att röka. Att ha ett jobb där du ska få folk att bli beroende, det undrar jag hur man orkar.

Politiker ska stå på folket, och folkhälsans, sida anser jag. I klippet kommer det fram att så är det inte alltid.
Politiker som har möten med industrin, tar emot gåvor och har kontinuelig dialog med tobaksindustrin. Senast för 2 veckor sedan röstade Europa Parlamentet igenom ett nytt Tobaksdirektiv, vi fick se bilder från politikernas kontor där de fått lådor med produkter med tobak, saker med loggor på och ”bra -att ha” saker. Tobaksindustrin gjorde allt för att inte få till en lagstiftning som skulle börja kväva dem långsamt. Frågan är vem som kväver vem?
När politikerna i parlamentet röstat klart kom det rubriker som menade på att tobaken hade vunnit över folkhälsan, att pengar kommer före människan trodde jag inte var på riktigt förrän nu.

tobacco

Något som hela tiden kommer upp i mitt huvud är frågan om tobaksindustrin och alkoholindustrin funkar på samma sätt?
Jag önskar mig en värld där pengar inte påverkar hur människor mår. En värld där industrin inte får tillgång till att sponsra forskning, göra reklam för att öka sin försäljning eller ger en positiv bild av sina beroendeframkallande produkter. Så det kommer jag fortsätta jobba för – för jag tror på en solidarisk & demokratisk värld fri från droger (och tobak i detta fallet).

/Jessica

Källor:
Kalla fakta, del 1 http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2471481

Drugnews, dimridåer om tobakskontakter:http://www.drugnews.nu/article.asp?id=8210&p=kalla+fakta

Drugnews, tobaksdirektivet: http://www.drugnews.nu/article.asp?id=8174

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tobaksindustrin – vad händer egentligen?

  1. Anders Castberger skriver:

    Jättebra spaning att också ta med tobaken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s