Houston, we have a problem!

Tänk dig att du är ombord ett flygplan, du har förberett en bra bok och du dagdrömmer om din destination, Ibiza! När planet är i luften kommer flygvärdarna och serverar mat och dryck. Efter en stund börjar ett gäng killar springa runt och skrika. Personalen kan inte tygla dem och passagerarna blir rädda. Du har ingenstans att ta vägen. Till slut måste piloten göra en nödlandning utanför Paris för att slänga av de okontrollerbara passagerarna. Vid landning lugnar killarna ner sig och väl på marken börjar de, konstigt nog, att jubla! De har nämligen druckit så mycket alkohol att de totalt missuppfattat läget och trodde sig vara framme i Ibiza…

Detta var en fri tolkning av en artikel publicerad i The Daily Mail. Men det har faktiskt hänt och det händer oftare än man tror. I många fall är alkohol förbjuden ombord bussar och tåg, och vi som har suttit bredvid någon som har druckit sig redlös vet hur jobbigt det kan vara. Fördelen med bussar och tåg är att man enkelt kan flytta på sig eller så kan personalen se till att fordonet stannar och personen slängs av. Riktigt så enkelt är det inte med flygplan.

Men om nu alkohol måste serveras ombord flygplan så kan man väl åtminstone se till att folk inte får det gratis? Varför ska det vara annorlunda regler bara för att man är i luften? Om två länder har som lag att företag inte får bjuda folk på alkohol så kan man bara sätta sig på ett flyg som går mellan dessa två länder och få sin alkohol gratis! Nu är det väl ingen vettig som flyger bara för att få gratis alkohol men är det inte underligt att samma lagar inte gäller ovan mark?

Men jag är ju flygrädd! är en vanlig ursäkt för att dricka innan eller under en flygtur. Det många inte känner till är att kroppen reagerar annorlunda på alkohol när man väl är i luften, enkelt beskrivet så är det i vissa fall lättare att bli påverkad. Att en person blir lugnare av alkoholen går inte heller att veta säkert, kanske blir det som i exemplet ovan?

Det finns andra exempel där en passagerare fick tejpas fast med silvertejp för att han hade druckit och hotat personalen ombord, en annan hade hotat piloten och på ett flygplan hade två passagerare blivit fulla och börjat slåss.

Det är inte rimligt att man ska behöva känna sig otrygg och rädd när man flyger. Det enda sättet att förhindra att liknande situationer är att skärpa regleringen av alkohol i samband med flyg. Är man så full att man knappt kan gå då borde man inte heller få gå ombord ett flygplan.

Detta är ett större problem än många anar, nedan följer ett mindre urval av artiklar, men det finns många fler:

 

plane

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s