Protecting the unborn baby from alcohol

I tisdags var vi assistenter på ett event med namnet ”Protecting the unborn baby from alcohol” som Eurocare (European Alcohol Policy Alliance, en paraplyorganisation med 50 medlemsorganisationer där IOGT-NTO är med) och EUFASD Alliance (European Fetal Alcohol Spectrum Disorders Alliance, en organisation som jobbar för att inget barn ska födas med FASD.)

Och precis som både titeln och värdorganisationen beskriver handlade eventet om just sjukdommarna FAS och FASD, hur EU kan göra för att förhindra detta, sprida kunskap och agera.

Det bästa med detta är att sjukdommen är 100% säkert att  förebygga; ingen alkohol under graviditeten betyder ingen risk för att fostret får skador!
Så varför finns det ändå barn som helt utan att ha påverkat det själva lider av denna sjukdom, och kommer göra resten av sina liv? Sjukdommen innebär att barnet t.ex. kan vara undernärd, ha svårt att utvecklas och växa som det ska, utvecklar ADHD/epilepsi, får svårigheter att fungera i samhället och själva utveckla ett beroende. Och detta redan från födseln.
På eventet diskuterades detta;

  • I vissa fall vet inte kvinnan om att hon är gravid förrän ett par veckor in i graviditen och fortsätter dricka alkohol tills hon vet.
  • Kultur, attityder och dåliga faktaunderlag, ex ”men ett glas vin kan ju omöjligt skada!”

I Frankrike har man testat att sätta en logga på vin,öl och ciderflaskor som varnar den gravida kvinnan för att dricka det. Loggan ser ut såhär;

Image

Efterstudien relativt goda resultat, t.ex. att 93% av kvinnorna kom ihåg loggan och 99% förstod vad den syftade till. Problemet var att loggan förminskades på ettiketten och var därför ibland svår att se.

I Italien har man haft en väldigt lyckad kampanj som heter ”Mamma beve Bimbo beve” (Det mamma dricker gör även barnet) som resulterat i 0% av FASD bland nyfödda i många städer runt om i landet. Denna kampanj kommer troligen vara till grund inför den kampanj som man vill ha på EU nivå också.

beve

På plats var även Tonio Borg – kommissionären som är DG Sanco (Directorate General for Health and Consumers, där alkohol och alkohol strategin är en del.) Han tog upp att ett av målen i strategin är att skydda ofödda och unga från alkoholrelaterade skador. Han uttalade sig också såhär; ”We can all do more to reduce the impact of alcohol use in pregnancy” – så nu är det bara för alla EU:s länder att börja jobba!

1186126_707249415967880_1736786863_n (Tonio borg i mitten)

Vad kan man göra för att förebygga detta som individ? Jag tror att kunskap, attityd och att gå mot alkoholnormen, om ens bara för en stund, är nyckeln. Om samhället säger att det inte är ok kommer troligen färre att dricka under sin graviditet. Om fler partners vet och har kunskap kommer dem troligen att stötta och kanske själva minska sin konsumtion under iallafall 9 månader av sina liv.
Hur? Sociala medier är ett sätt att förmedla kunskap på!
Så vad är målet? Att inget barn ska födas med FAS eller FASD – för att investera i den blivande mamman, det ofödda barnet och samhällets framtid.

Länk till FAS föreningen i Sverige med mer fakta;http://www.fasforeningen.nu/

Länk till rapporten från Eurocare om eventet;http://eurocare.org/library/updates/alcohol_use_in_pregnancy

/Jessica Stridh

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s