Folkrörelselobbyisterna

Medan regnet smattrar mot fönstret, mitt té kallnar och Beyoncé’s ”Halo” spelas på radion sitter jag på kontoret och tänker tillbaka på förra veckans besök av Folkrörelselobbyisterna. Jag tänker på alla våra intressanta möten, hur jag imponerades av alla, hur jag förundrades över att alla blev dygnsura om fötterna förutom konstigt nog, Magnus som enbart hade sandaler och strumpor på sig. ”Hur lyckas du att inte bli blöt? frågade jag, ”Jag undviker att trampa i vattenpölar” svarade han sakligt. Ja, man ska inte krångla till saker i onödan.

Resan till Bryssel var en del av en EU- studiecirkel som gruppen har deltagit i under höst/vår, utöver dem deltog även Accent’s Eva Ekeroth på resan. Vårt gemensamma äventyr började som brukligt på Brysselkontoret där besökarna fick en genomgång av vårt arbete här. Trots att jag hållit föreläsningar, workshops och varit konferencier under flera år, med andra ord är van vid att tala inför grupper, så är det alltid lite nervöst när en ny grupp anländer. Men trots fjärilar i magen gick det bra och efter en genomgång av veckans möten var det dags ett bege sig till KOKOB. En etiopisk restaurang med alldeles underbar mat.

Under två intensiva och regniga dagar hann vi träffa både parlamentariker och tjänstemän. Vi träffade Thomas Allvin från Sveriges ständiga representation vid EU och diskuterade alkoholstrategin och alkoholreklam. Vi fick även bättre insyn i hur Thomas och svenska reppen jobbar med alkoholfrågorna i Bryssel. Därefter var det dags att springa till Parlamentet där nästa möte med parlamentarikern Anna Hedh skulle äga rum. Anna berättade om hennes arbete i Europaparlamentet men lämnade även utrymme där vi kunde ställa frågor.

Efter en välförtjänt lunch på Place Luxembourg begav vi oss till Diplomat Communications där vi fick träffa Kajsa Stenström, Kajsa berättade hur de arbetar med påverkansarbete, opinionsbildning samt hur man bör tänka när man lobbar. En rask promenad senare befann vi oss på Norway House och ett möte med EUROCARE’s Mariann Skar där vi fick möjlighet att samtala om alkoholstrategin, EUROCARE’s verksamhet och andra intressanta frågor.

Onsdagen avslutades på La Chatel Robinson. En mysig restaurang som ligger på en liten ö i en sjö i parken Bois de la Cambre. För att ta sig till restaurangen måste man ta flotten över sjön.

På torsdagen mötte vi Kristin Ivarsson från Sveriges kommuner och landsting och hon höll en kort presentation om SKL’s verksamhet i Bryssel och hur de jobbar med folkhälsofrågor.

Dessa två dagar, som kändes som två veckor med tanke på hur mycket vi hann med, var fyllda med skratt och roliga diskussioner. Vi påverkade och blev påverkade. Efter alla avsked kom lättnaden och tomheten. Lättnad över att inte behöva oroa sig för tider och möten, och tomheten i att återigen vara så få på kontoret. Nu väntar en vecka med administrativa uppgifter innan det är dags för mig att bege mig till Sarajevo på personalresa med NBV.

/Irma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Folkrörelselobbyisterna

  1. Magnus Hägg skriver:

    Tack för bra fotarbete på plats. Det är så fantastiskt stimulerande och känns verkligen meningsfullt att kunna fokusera på det politiska arbetet när allt det praktiska är ordnat på så bra vis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s