Vad är det ni gör i Bryssel egentligen?

Ovanstående fråga kommer från alla håll och kanter. Från mina vänner, från nykterhetsrörelsens medlemmar och dess tjänstemän. De flesta har ett hum om var vi sysslar med, men många blir rätt överraskade när vi tar oss tid och berättar om allt vi gör. ”Oj, det hade jag ingen aning om” är en ganska frekvent fras. Så här kommer en liten redogörelse för intresserade och min egna reflektion kring varför jag anser att kontoret är så viktigt:

Administration/Praktiskt: Det första man måste veta om livet som assistent i Bryssel är att man gör allt. Vi har ingen som städar lokalerna utan det gör vi själva och tvättmaskin finns inte i huset utan vi går till en tvättdam som tar hand om tvätten åt oss. Åh vad lyxigt, tyckte en av mina vänner som var på besök… Ja, det är tungt och jobbigt, men ganska skönt att få allt nytvättat och struket! Förutom städerskor, är vi också It-tekniker när tekniken strular. Efter några månader på Brysselkontoret har jag blivit expert på skrivare och trådlösa nätverk! Som tur är har vi folk i Stockholm som alltid ställer upp och hjälper oss. Det administrativa jobbet består av att redovisa kvitton, skriva rapporter och maienl. När man har 3 chefer i Stockholm och minst en besöksgrupp i månaden så gäller det att man har koll på sin mail!

Omvärldsbevakning: Minst en timma om dagen spenderas för att bevaka nyheter och hemsidor som rör alkohol, tobak, folkhälsa och folkbildning. Vi måste konstant vara uppdaterade på det nyaste och till skillnad från vad många verkar tro om EU så händer det saker här hela tiden, men det gäller att hitta informationen. EU är väldigt bra på att dela med sig att det positiva som de har gjort, men det andra får man leta sig fram till. Informationen som vi hittar skickas till Stockholm och används här som underlag.

Grupper: Ungefär en gång i månaden så kommer det besöksgrupper från Sverige, det är lite olika människor som kommer, men proceduren är ungefär densamma; boka flyg, hotell och restauranger, boka in möten med för gruppen intressanta människor och organisationer, guidning i Bryssel och annat praktiskt. Grupper är jätteroligt, härliga människor på gott humör som är intresserade av EU och Bryssel och som vill påverka-underbart!

Möten/Events: Vi på Brysselkontoret försöker att gå på intressanta möten och events så ofta som vi hinner. Ibland träffar vi parlamentarikerna och kommissionärerna och ibland går vi på events på t.ex. Parlamentet. Dessa möten och events är väldigt viktiga för vårt påverkansarbete. Dels för att vi får information direkt och dels för att vi kan på plats lobba och påverka.

Varför är då detta kontor så viktigt?

Som jag ser det så är vi ansiktet utåt i Bryssel, genom att ett kontor finns etablerat med anställda som brinner för nykterhetsrörelsens frågor visar man upp en seriös och positiv sida. Genom vårt mingel visar vi att den rådande alkoholnormen är fel, ett nyktert event är minst lika roligt som ett där det serveras alkohol, genom att vi tydligt visar att vi tar avstånd från alkohol på tex parlamentets bjudningar och events väcker vi frågor och folk kommer fram till oss och vill gärna diskutera. Sist men inte minst ställer vi frågor om alkohol i alla sammanhang där vi befinner oss. Det är inte så många organisationer som ifrågasätter alkoholnormen så som vi gör. Den svenska nykterhetsrörelsen behövs i Bryssel för vi gör skillnad!

/Irma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s