European Alcohol and Health Forum

Igår var jag, Ella och Stefan från ACTIVE på EAHF (European Alcohol and Health Forum), för er som aldrig tidigare hört om detta kan jag meddela att det är ett forum som samlar alla alkohol-intressanter på en och samma plats, på kommissionens initiativ. Detta innebär att vi som kämpar för ett alkoholfritt samhälle sitter vid samma bord som alkoholindustrin.

Stämningen kan bli väldigt bitsk emellanåt, även om de allra flesta försöker hålla god ton. Men det är egentligen inte så konstigt, för vad vi än diskuterar så är det tydligt att vi inte håller med varandra, om vi pratar t ex reklam och labeling så menar industrin att självreglering är det bästa sättet medan vi anser att det bör vara mer lagstadgat hur alkoholreklam får och inte får utformas, om det nu måste finnas.

Det finns dock punkter där vi, kanske inte håller med varandra men där vi ändå har gemensamma nämnare. Till exempel anser båda sidorna att rattonykterhet, ungdomar som dricker, reklam riktad mot barn och ungdomar och illegal alkohol är punkter som är viktiga att snabbt göra någonting åt. Dessa punkter är samtidigt de som är prioriterade av kommissionen också. Den största frågan är väl om forumet i sig faktiskt påverkar eller om det enbart är spel för galleriorna?

eahf

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s