Ekonomi eller hälsa? Måste man välja?

Dessa dagar är glädjens dagar för ölindustrin i Europa.

I Storbritannien har man nu struntat i allt som heter minimumpriser och istället sänkt ölskatten med 1p för en ”pint”, de har dessutom slopat ökningen av skatten. Tidigare ökades ölskatten automatisk med 2% på priset för en pint. Orsaken bakom sänkningen är att ekonomin i landet har försämrats och många pubar har fått stänga. Sedan 2008 har ölskatten höjts med 42 % och i snitt har 18 pubar i veckan fått stänga. Denna åtgärd kan rädda så många som 5 000 pubar menar The Campaign for Real Ale.

Tesco (Storbritanniens största dagvaruhuskedja) säger att de hade föredragit minimumpriser eftersom konkurrensen mellan industrierna försvårar ett samarbete och istället skulle kunna leda till ännu billigare öl då öltillverkarna sänker sina priser för att sälja så mycket som möjligt.

Däremot så har man höjt skatten på tobak med 2% eftersom man är rädd om sina medborgares hälsa och för att det kommer bidra till en bättre ekonomi…

Även i Danmark diskuterar politikerna om inte man borde sänka ölskatten, danskar ska inte behöva åka till Tyskland för att köpa sin öl billigt. Trots hälsoriskerna så är det viktigare att skapa nya jobb och rädda den inhemska ekonomin. Detta genom att locka grannländerna, som tex. Sverige, att åka till Danmark istället för Tyskland för att köpa billigt öl. Beslutet om skatten ska tas nu i vår.

Är det verkligen vettigt att medvetet strunta i sina medborgares hälsa för att ekonomin ska gå ihop? Måste det ena verkligen utesluta det andra?

Nä, vi på kontoret föredrar drycker som gör att vi mår bra! Nedan finner ni recept på ”Bitter Melon Juice” En drink som är så nyttig att forskare från USA har kunnat visa att den till och med kan förhindra cancer i bukspottskörteln. Drinken har i århundraden används i Kina och Indien mot diabetes. Värt att prova i alla fall!
http://www.ehow.com/how_4795673_homemade-bitter-melon-juice.html

Källor:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2013/mar/20/chancellor-scraps-beer-duty
http://www.svt.se/nyheter/varlden/danmark-vill-locka-med-billigare-ol

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s