Tjejen, skaru ha en öl?

Igår presenterade Carlsberg en artikel som handlade om att 5 av 10 kvinnor vill fira den internationella kvinnodagen med en öl. Öl, menar Carlsberg, är inte längre någonting för enbart män. Fördomen att kvinnor inte gillar öl eller att de enbart skulle tycka om enbart extremt ljusa sorter är alltså fel. Allt fler kvinnor väljer öl till maten när man går på restaurang. (1)

Kvinnor kan minsann dricka öl precis som män! Heja jämställdheten! Eller…?

Nej, hur skulle det vara om vi vände på steken och istället frågade oss vad vi kan göra för att istället minska männens öl- eller alkoholkonsumtion? Är verkligen kvinnornas ökade konsumtion ett friskt tecken på jämställdhet?

Nä, när jag hör kvinnor och öl så kommer jag (med risk för att låta som Peter Harrysson) osökt att tänka på de minst 4000 ölflickorna i Kambodja vars jobb är att servera öl åt törstiga män. Många av dem prostituerar sig för att kunna överleva. 500 av dem arbetar åt … ja, juste det Carlsberg!

Rapporter gjorda av organisationen CAS på uppdrag av BSIC visar att dessa flickor utsätts för diverse hemskheter, sexuella trakasserier och alkoholproblem för att nämna två. Vidare visade studien att över 70% av flickorna har kunder som försöker tvinga dem att dricka öl, dock vågar de inte klaga i rädsla för att förlora sitt jobb.(2)

Kvinnor ska ha samma rättigheter som män, det är självklart. Kvinnor ska inte känna sig hämmade att göra någonting enbart för att det inte anses vara ”kvinnligt”, men i det här fallet tror jag att utvecklingen är på väg åt fel håll. För att svara på min tidigare fråga, nej, kvinnornas allt mer ökande alkoholkonsumtion är inte ett tecken på jämställdhet. Det är enbart ett tecken på att alkoholindustrin hittar nya vägar att locka tidigare ointresserade målgrupper.

Källhänvisning:
1. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/carlsberg_sverige_ab__/pressrelease/view/5-av-10-kvinnor-vill-fira-internationella-kvinnodagen-med-en-oel-843880
2. http://www.accentmagasin.se/i-fokus/utsatt-jobb-for-olflickor/

/Irma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s