På parlamentet

En del i jobbet som politisk assistent går ut på att gå på diverse möten och då främst på parlamentet. I veckan har Nathalie och jag (Irma) varit på tre olika möten. Mötena handlade om tobaksdirektivet, icke-kommersiell alkohol och det sista handlade om levern. Väldigt blandat, men oerhört intressant.

Det första mötet som handlade om tobaksdirektivet var mitt allra första möte på parlamentet. Jag kom dit, registrerade mig, gick igenom säkerhetskontrollen och därefter fanns det en guide på plats som visade mig till rätt sal. Turligt nog! Att hitta rätt inne i parlamentet är lättare sagt än gjort. Mötet började med ett mingel och en timma senare började diskussionen. Kontentan av mötet var att regleringen av utformningen av cigarettpaketen måste skärpas, tobak ska se ut och smaka som tobak. Detta för att förhindra att barn och ungdomar dras till de färglada och intressanta paketen. Många påstår att det inte spelar någon roll hur paketen ser ut, men som videon nedan visar så spelar det väldigt stor roll.

Möte nummer två handlade om icke-kommersiell alkohol, det vill säga alkohol som inte finns på den officiella alkoholmarknaden, till exempel hemmagjord alkohol, illegal alkohol eller surrogater. Detta möte var arrangerat av alkoholindustrin och en av slutsatserna som de kom fram till var att om man höjer skatten på alkohol så kommer folk inte att dricka mindre utan de kommer istället vända sig till illegal alkohol. (Om man läser om alkoholskatt så finns det ett väldigt bra exempel från Finland som bevisar motsatsen)

Det tredje och sista mötet handlade om levern och arrangerades av en organisation som sysslar med forskning kring levern och leversjukdomar. Detta var ett väldigt intressant möte då det var många som tog upp alkoholfrågan och menade på att man måste kämpa mer för att minska alkoholkonsumtionen. På detta möte fick vi även, till vår stora förvåning, en 3-rättersmiddag! Vi blev väldigt chockade men så klart glada. Gratis är gott, som vi smålänningar brukar säga.

Att gå på dessa möten är en väldigt viktig del av vår vardag eftersom det är ett ypperligt tillfälle att skaffa nya kontakter som kan vara bra att ha när det tex kommer grupper som vill träffa intressanta människor. Det är också ett sätt för oss att få den nyaste informationen i våra sakfrågor.

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s