World Cancer Day

Idag är det World Cancer Day och årets tema är ”Did you know?” därför har vi här i Bryssel har valt att uppmärksamma detta tema genom ett eget ”Did you know?” Visste ni att alkohol är en riskfaktor för cancer?

Jo, sanningen är att hög och/eller frekvent alkoholkonsumtion ökar risken för cancer. Att alkohol är beroendeframkallande och kan orsaka kroppsliga skador(Cancerfonden.se) vet de allra flesta, men kopplingen mellan cancer och alkohol är nyheter för många. (iogt.se)

I oktober 2012 samlades representanter från 14 europeiska länder till ett möte i Stockholm där man diskuterade hur man på bästa sätt ska utveckla strategier för att förebygga och minska alkoholens skadeverkningar. Där sas det att vetenskaplig data kommer att presenteras som visar att alkohol orsakar så många som 136 000 nya cancerfall om året i EU. (iogt.se)

Ett glas vin om dagen är bra för hälsan och hjärtat kan man ofta läsa i kvällstidningarna, men detta är en vanlig missuppfattning. Forskning har gjort på området, men det råder ingen enighet. Vissa rapporter har dock visat att detta enbart gäller män över 50 år. (Källa: Alkokoll) Enligt forskning.se kan det lilla glaset vin som konsumeras dagligen kan leda till skador på arvsmassan och på sikt även cancer.

Men, det finns hopp! Europeiska parlamentet har presenterat 10 fakta om hur EU kämpar emot cancer och alkohol nämns i både punkt 2 och 3. (europa.eu)

worldcancerday

Ni som är intresserade och vill läsa mer, följ länkarna nedan så hittar ni mer info:
• World Cancer Day’s hemsida: http://www.worldcancerday.org/

• SLAN (Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor) har släppt et faktablad om alkoholens betydelse för utvecklande av cancersjukdomar: http://iogt.se/wp-content/uploads/Cancer-Alkohol-Ett-faktablad-kring-alkoholens-betydelse-för-utvecklande-av-cancersjukdomar.pdf

• Cancerfondens hemsida: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Risker/Alkohol/

• Den nationella forskningsportalen: http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/smamangderalkoholkanokariskenforcancer.5.7952d75d13ab5f785b54a1.html

• IOGT-NTO, en samling av olika artiklar om relationen mellan cancer och alkohol: http://iogt.se/?s=cancer

• Europeiska parlamentets ” 10 Facts on EU Action to Fight Cancer”: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-54_en.htm

/Irma

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s