Folkbildningsförbundet besöker Bryssel 23-25 januari 2013!

I förra veckan hade vi ett fint besök i Bryssel. Folkbildningsförbundets styrelsegrupp var här!

Folkbildningsförbundet (FBF) är en intresseorganisation för de tio studieförbunden i Sverige. De tio studieförbunden har olika profil och inriktning. NBV är ett av de tio studieförbunden och är representerad i styrelsegruppen av NBV’s förbundsrektor Åke Marcusson.

Innan gruppens resa till Bryssel ordnade jag (Dalida) ett program i samråd med FBFs general sekreterare Annelie Roswall Ljunggren, programmet skulle innehålla besök samt möten på de olika EU institutionerna för att FBF ska kunna diskutera folkbildning och lyfta upp sina frågor samt se hur arbetet brukar vara i Bryssel. FBFs ordförande Annika Nilsson hade även ordnat ett besök i programmet till organisationen Solidar som främjar social rättvisa i EU och världen.

Första kvällen åt vi middag medföljda av fyra av våra svenska EU parlamentariker. Stämningen var på topp, maten var god och alla var nöjda. Styrelsegruppen var taggad inför morgondagens möten.

Image

 

Image

 

Image

 

Image

(I bilderna ovan: FBF och NBV’s Bryssel assistenter Dalida & Nathalie under en middag med Svenska EU parlamentariker).

 

Nästa dag blev det fullspäckat med möten först på EU Parlamentet med två EU parlamentariker, sedan ett möte med EAEAs general sekreterare Gina Ebner (European Association for the Education of Adults), för att senare efter lunch röra oss mot ett besök samt fika på NBV’s Bryssel kontor där Förbundsrektor Åke Marcusson berättade om Bryssel satsningen och jag presenterade vårt arbete i Bryssel och svarade på frågor, sedan mot ett besök till EESK (Europeeiska Ekonomiska och Sociala Kommitté) för att få mer information om hur EESK fungerar och sist men inte minst ett möte med (Utbildnings och Kultur) Kommissionären Androulla Vassilious kabinett på EU Kommissionen.

 

Image

(Bild 1)

Image

(Bild 2)

(Bild 1 & Bild 2: FBF Möte med MEP Carl Schlyter på EU Parlamentet)

 

Image

Image

(MEP Kent Johansson berättar om sitt arbete strax innan kommitté röstningen på EP)

 

Image

(Bild ovan ifrån en röstning på ett av EPs kommittéer, vi fick vara med och se hur processen går till) 

 

Image

Image

(Bilder ovan ifrån mötet på EAEA)

 

Image

(I bilden ovan berättar NBVs förbundsrektor Åke Marcusson om NBV kontoret i Bryssel)

 

Image

(FBF I väntan på kontaktperson på EESK)

Image

(Bilden ovan är utsikten ifrån mötesrummet under mötet med DG Education, EU Kommissionen)

 

Image

(Bild ovan: FBF inför möte på Kommissionen)

 

Styrelsegruppen som bestod av förbundsrektorer ifrån de svenska studieförbunden hade många frågor och diskussionerna varierade allt ifrån demokrati till ekonomi och inte minst folkbildning.

Vi fick bl.a. vara med och se hur en röstning på ett av Parlamentets kommitté grupper sker samt höra om hur DG Education på Kommissionen arbetar för att främja folkbildning. (Se bilder ovan)

En lång dag full av intressanta möten avslutades med en god middag och ett trevligt sällskap och gruppen laddade upp inför den sista dagen i Bryssel.

 

Image

(Bild ovan: Middag med FBF)

 

Nästa morgon var det dags igen för möten, då var Utbildningsråd Carl-Albert Hjelmborn på den Svenska EU representationen redo att ta emot oss för att berätta om sitt arbete samt om frågor som berör folkbildning.

 

Image

(Bild ovan: FBF möter Utbildningsråd på Sveriges ständiga EU Representation)

 

Sista mötet var ett stenkast ifrån den svenska representationen och handlade om hur organisationen Solidar arbetar (Det är en organisation som representerar bl.a. folkbildningsfrågor och social rättvisa).

Därefter åt vi lunch tillsammans med FBF därefter tackade Nathalie och jag för oss och för ett fint besök samt fick vi ett stort tack ifrån FBF.

 

FBF hade lite trassel med hemflyg då flygbolag hade ändrat i tider men var trots detta väldigt nöjda över programmet och sitt besök. Som tack fick jag och Nathalie varsin Folkbildnings pin och en ljushållare till NBV kontoret.

så avslutade vi vår vecka med positiva intryck, tankar och idéer och en massa folkbildning.

/Dalida

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Folkbildningsförbundet besöker Bryssel 23-25 januari 2013!

  1. Ella skriver:

    Vad grymma ni är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s