Besök av NBV

Denna vecka fick vi ett besök av Carina Sommarström från NBV kontoret i Sthlm. Carina var hos oss i 3 hela dagar och vi hade ett program fylld med aktiviteter, jobb, middagar och omvärldsbevakning!

Första dagen var relativ lugn, eftersom jag själv var på en heldagsseminare angående Lifelong Learning Program, och Dalida var i Stockholm på verksamhetsforumet för IOGT-NTO, kunde vi inte ta emot Carina förrän senare på kvällen över en middag och ett roligt återseende!

Dag 2 hade ännu mer på schemat! Vi inledde dagen på kontoret och höll i en presentation av kontoret, hur vi arbetar och visade runt lite eftersom det var Carinas första gång hos oss.

Efter detta var det dags för en snabb lunch innan hearingen på parlamentet gällande mental hälsa och hemlösa. Det var full rulle både innanför och utanför parlamentet eftersom samma dag skulle det hållas en hearing av den nya kommissionären för hälsa, Tonio Borg. Massmedia var på plats och det största samtalsämnet i parlamentet var just hearingen med Tonio Borg.

För er som inte vet så är Tonio Borg, Maltas ersättare för positionen som hälsokommissionär (posten som var John Dallis för inte så längesen). Dalli avgick pga. fortfarande diffusa omständigheter, men det finns anklagelser av mutning och snushärva. Allt detta hände innan EUs reviderade tobaksdirektiv iallafall. För att fortsätta på ämnet om Borg, så är även det ett känsligt ämne. Borg har nämligen varit väldigt öppen med sin nedsättande syn och åsikter kring kvinnofrågor, homosexuella och abort, som inte direkt är positiva eller upplyftande om man tittar ur ett mänskligt perspektiv. Kanske inte det man föredrar hos en kommissionär som representerar hälsa.

Både innan, under och efter Borgs hearing var vi helt hängivna till twitter världen. De svenska MEP:arna hade starka åsikter om varför Borg inte borde vara den nya hälsokommissionären. Vi var själva väldigt engagerade och skicka frågor till bl.a. Anna Hedh, Marita Ulvskog, Carl Schlyter, Mikael Gustafsson och Åsa Westlund. Dessa var väldigt aktiva under hearingen och återberättade vad som skedde och hur det utspelade sig. Hearingen kunde vi tyvärr inte delta på eftersom det endast var för parlamentariker. Men vi försökte medverka genom social media så gott det bara gick, det är dagens verktyg! Dock togs inget beslut under hearingen, utan det kommer att göras under nästa vecka. Så vi får avvakta till dess.

Efter hearingen i tisdags gick vi till ett fik för att prata vidare om omvärldsbevakning med Carina. Vi gör en hel del omvärldsbevakning här i Bryssel, och det är en stor del av arbetet både när vi går på event och seminarier, men även genom att lusläsa artiklar och rapporter.

Vi avslutade dagen med en härlig middag på en argentinsk restaurang med utsökt kött! (Nedan en bild från kvällen:  Carina, jag och Dalida)

Dag 3 började på kontoret med prat från gårdagen. Jag lämnade Dalida och Carina på kontoret och tog en sväng till Svenska Kyrkan för att donera lite böcker och godtemplardricka till deras julbasar nästa vecka! Efter det möttes vi upp igen för ett möte med EAEA, som NBV är medlemmar hos. Vi träffade Gina Ebner, general sekreterare för EAEA, som var väldigt glad att diskutera folkbildning och framtida projekt och program inför det kommande året. Ett givande och informativt möte!

Vi avrundade dagen och vistelsen med en lunch vid Grand Place, och en kort sightseeing runt centrum, där vi tittade på bl.a. manneken pis, den lilla pojken som kissar vatten J De är ett måste när man är i Bryssel! Vi promenerade och pratade samtidigt som vi beundrade och fönstershoppade kring alla chokladaffärer som redan har börjat julpyntas!

Ha en fin helg!

Nathalie

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s