Besök av JUNIS!

Förra veckan hade vi fint besök av Junis förbundsstyrelse, 11 glada personer traskade in i Brysselkontoret och sjöng ”junis-sången”. Ett roligt sätt att starta dagen på måste jag säg!

Jag började med en presentation av kontoret och vårt EU arbete, följt av lite frågor och fika såklart! Jag fick lära känna styrelsen lite bättre och fick en bättre inblick av Junis och deras arbete just nu. Det var min första grupp att ta hand om, så jag var lite nervös, men det gick hur bra som helst!  Vi pratade lite om mer om barnens rätt och vad som sker i EU inom just det området och även om FASD. En sak som jag, Dalida och Christer Wik pratade om dagen innan Junis gruppen kom till kontoret, var just att barn inte syns här på institutionerna. En idé som dök upp var att kanske skicka ner en Junior reporter till Bryssel för att träffa några politiker och parlamentariker för att ställa lite frågor. Det hade varit en frisk vind både för oss i förbunden, men även för institutionerna att se barn som ställer ”viktiga” frågor. Det bildades en diskussion och vi brainstormade lite kring idéen.

(Nedan bilder från kontoret. Foto: Fedja Jakupovic)

Efter min presentation, brainstormingen kring barn i Bryssel, och fikan, tog Christer Wik (som är med i Förbundsstyrelsen och planerade resan) över och pratade lite historia om Belgien och Bryssel. Sedan begav vi oss ut och tog en runda förbi de olika institutionerna för att få bättre perspektiv och visa vart alla sitter.

Först gick vi till Kommissionen och såg även en fotoutställning som fanns precis utanför. Sedan gick vi vidare mot Ministerrådet, och efter det Parlamentet. Vid den tiden var klockan 13.00, så vi satte oss ner och tog en lunch vid Place Luxemburg. Eftersom det var Strasbourg vecka, vilket innebär att alla parlamentariker befinner sig i EU lokalerna där istället, så var det ganska lugnt. Men för övrigt så är det väldigt livligt vid Place Luxemburg!

(Nedan bilder från rundvandringen av EU institutionerna och Parlamentarium. Foto: Fedja Jakupovic)

Efter lunchen, när alla var mätta och belåtna, gick vi vidare till Parlamentarium. Där fick Junis gå en runda i ett interaktivt museum som förklarar mer ingående om EU:s institutioner och historien bakom Europeiska Unionen.

Vi möttes senare upp igen på senare på kvällen för en middag på Chez Leon, ett ställe som är populärt i Bryssel och som ligger ett stenkast från Grand Place. Efter middagen tog jag farväl av Junis, som hade ett fullspäckat schema som inkluderade en resa till Amsterdam! Men det var en givande dag med intressanta människor och jag hoppas att Junis gör ett återbesök till Brysselkontoret, ni är alltid välkomna!

Ha en bra dag!

Nathalie

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s