Under påverkan av alkoholreklam

Eurocares seminare: Under the influence

Eurocares seminare: Under the influence

”Vi säljer inte en öl, vi säljer en image” har Asian Pacific Brewers sagt. Det är därför marknadsföringsfrågan är så viktig. Alkoholreklam inpräntar en bild hos oss om att alkohol gör oss till lyckade människor.

Eurocare (en paraplyorganisation för europeiska organisationer som arbetar för att minska skadorna av alkohol) höll ett seminarie  i Europa parlamentet om alkoholreklam som är riktad mot ungdomar.

Sambandet mellan alkoholreklam och ungdomars drickande är tydligt. Ungdomar som utsätts av alkoholreklam börjar dricka tidigare och när de dricker så dricker de också mer!

Inom EU är det faktiskt förbjudet med TV reklam som ger en bild av att alkohol bidrar till sociala-, sexuella- eller fysiska förmågor eller är riktad mot minderåriga. Trots det är det mycket vanligt. Ett stort problem är att det inte finns någon som granskar att reglerna efterföljs utan för det mesta är det upp till alkoholindustrin att kontrollera sig själva, vilket inte fungerar så bra. I Sverige vill 82 % ha ett totalförbud av alkoholreklam riktad till unga och liknande siffror ser man i övriga Europa. Folk vill helt enkelt inte ha alkoholreklam som vänder sig mot ungdomar.

Det höjdes många röster under seminariet mot alkoholreklam och det avslutades med att Emma Woodford från European Cancer League tog ordet och visade en bild där man kunde se var på kroppen man kan få alkoholrelaterad cancer och hon sa på ett ungefär såhär: kolla på den här bilden, den är det enda beviset som behövs för att man ska förbjuda alkoholreklam. Det var en otroligt effektfull avslutning på debatten!

Alina Anderberg

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s