Inte mycket är genomskinligt i EU:s glashus

Förra veckan beslutade Europa parlamentet att de vill ha ett gemensamt register för lobbyister (och andra ”intressegrupper”) som opererar i parlamentet och i kommissionen. Dessutom kommer det nog ganska snart (förhoppningsvis) bli obligatoriskt för lobbyister att registrera sig.

Det är inte lätt att få reda på hur EU fungerar. Det känns som jag har läst tusentals av olika EU broschyrer som förenklat förklarar vad de olika EU institutionerna sysslar med och hur lagar blir till (broschyrer med bilder på lyckliga familjer som ler och håller om varandra). Men det finns vissa delar av EU som aldrig nämns i dessa fina broschyrer och som är svåra att få någon koll på om man inte själv snokar runt här. Ett sådant exempel är ”expertgrupperna” och deras roll i lagmakandet.

 Kommissionen är ju de som lägger fram lagförslag men de har ofta inte tillräckligt med resurser för att undersöka allt själva så det tillkallar en grupp av ”experter” på det aktuella ämnet och bildar en så kallad expert grupp som ska ge kommissionen råd och synpunkter i frågan. Det låter ju inte så farligt alls, experter -det låter ju till och med bra, men i de här grupperna så representerar de flesta av ”experterna” olika finansiella intresse. Man kan se det som om vissa företag får bestämma sina egna lagar, vilket varken bidrar till rättvisa lagar eller är demokratiskt.

Läs mer om det nya lobbyistregistret här: http://www.europarl.europa.eu/sv/pressroom/content/20110510IPR19128/html/St%C3%B6d-till-gemensamt-lobbyregister-f%C3%B6r-parlamentet-och-kommissionen

Alina Anderberg

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s