übermys

Här på Brysselkontoret får vi då och då hit besöksgrupper. I April fick vi vår första. Det var übermysiga Internationella Kvinnoföreningen från Umeå som var här för att lära sig mer om hur frågor om kvinnors rättigheter hanteras inom EU. Tidigare hade de gått en av NBVs studiecirkel om EU och lärt sig om EU i teorin, nu fick de lära sig vad det innebär i praktiken. Så lågt det nu går att göra på tre dagar.

Processen att skapa en ny EU-lag är lång, och lite komplicerad. Det finns de som har officiell beslutsrätt och så finns de som har officiell rådfråganderätt. Och så finns de som vill påverka ändå. Det ideala är om besöksgrupperna får ta del av alla delar av EU-bubblan, för alla grupper har betydelse, att möta dem ger lite mer förståelse.

IKF Umeå fick träffa den svenska parlamentarikern Eva-Britt Svensson, vänsterpartist och ordförande för parlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. Eva-Britt Svensson sa att hon kände att det faktiskt gick framåt. När hon först kom till Bryssel var hennes frågor knappt ens på kartan, och var de det gjorde de ett svagt avtryck. I April röstade EU-parlamentet för hennes förslag på en ram för hur EU ska arbeta med våld mot kvinnor. I maj ska Kommissionen komma med sitt förslag inom samma område.

Tove Korske

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s