Alkoholindustrin skall inte forma EU:s hälsopolitik

Så en dag tänkte kommissionen: vi borde göra något åt alkoholproblemen i samhället, nu när det faktiskt är den tredje vanligaste orsaken till ohälsa och förtidig död i Europa kan vi inte längre ignorera det. Så långt är ju allting bra! Bra tanke, en stor applåd åt dem, men det var inte tanken det var fel på utan hur de bestämde sig att lösa problemet.

Ett av felet var att de bjöd in alkoholindustrin att vara en del av lösningen. Ursäkta för att jag säger det självklara men det verkar behövas: alkoholindustrin tjänar pengar på att folk dricker alkohol, hela deras existens bygger på att folk dricker alkohol. Av den enkla anledningen kommer de aldrig vara lösningen på problemet.

Men för tillfället är detta vad kommissionen har bestämt och förra fredagen var det dags igen att sätta oss ner mittemot industrin och än en gång konstatera att vi inte håller med varandra. Det kallas European Alcohol and Health Forum och jag har bestämt mig för att skiva en kort pjäs om hur det alltid låter under dessa möten.

Låt mig presentera ett mästerverk av Alina Anderberg: De tre små nykteristerna och den stora stygga alkoholindustrin

I rollerna:

Alkoholindustrin -välbetalda lobbyister

Vi -olika folkrörelser och folkhälsorganisationer

Alkoholindustrin: Hej, vi är här för att vi bryr oss om våra konsumenter och om samhället och vill därför minska skadorna alkoholen bidrar till!

Vi (suckar djupt): Okej, vad bra att ni bryr er men om verkligen bryr er varför är ni då emot alla åtgärder som forskarna bevisat fungerar som till exempel högre priser och minskad tillgänglighet?

Alkoholindustrin: Åh, vad fint väder, titta en flygande fågel!

The End

Jag är glad att kommissionen åtminstone försöker men de måste inse att om de vill förändra något måste de ta tag i problemet och inte bara ta lättaste möjliga utväg. För visst hade det varit underbart om industrin verkligen hade löst problemet själv men det kommer de aldrig att göra.

Jag skulle vilja avsluta med något min pojkvän brukar säga ”Att bjuda in alkoholindustrin för att diskutera hälsofrågor är som att bjuda in vapenindustrin till fredssamtal”.

Alina Anderberg

Annonser

Om euspaning

Du har kommit till en blogg om alkohol- och narkotikafrågor i EU. Bakom bloggen står IOGT-NTO och UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. IOGT-NTO och UNF har, i samarbete med vårt studieförbund, NBV, ett kontor i Bryssel där vi varje år ger möjlighet för två ungdomar från våra organisationer att göra praktik. Genom våra praktikanter, medlemmar och tjänstemän jobbar vi på olika sätt med påverkansarbete och lobbying inom EU. Det har flera syften. Dels har vi samarbeten med en rad organisationer och nätverk på global och europeisk nivå, med syfte att arbeta för en restriktiv alkohol och narkotikapolitik. Dels behöver vi följa det politiska arbetet i EU för att kunna påverka utvecklingen av den svenska politiken. På plats i Bryssel finns just nu Amanda Lilliefeldt och Anneli Holm. De bloggar här om sitt år i Bryssel, om möten med spännande människor, om drogpolitik och om den starka lobbying som finns kring alkohol och narkotika.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s